Харесвате ли козе мляко? Има защо 10.02 | 15:27

Козето мляко е с по-ниско съдържание на лактоза и е подходящо за хора с чувствителен стомах

От Нели Минчева

Добре известно е, че млякото и млечните продукти имат благотворно влияние върху организма на повечето хора. Снабдяват го с добри количества калций, който заздравява костите и зъбите, като освен това участва в различни процеси в тялото - пренасяне на нервни импулси, съкращаване на мускулите, кръвосъсирване и други.

У нас най-масовите млечни продукти са прясното и кисело краве мляко, както и произвежданите от него сирене и кашкавал. Понякога дори подхождаме с недоверие към различните достъпни на пазара вкусове, но козето мляко също има своите достойнства.

Какви са те разказват от сайта FitWell.bg, като подчертават, че вкусът не се отличава чак толкова много от този на продуктите от краве мляко.

По-ниско съдържание на лактоза

Лактозата е дизахарид, който се съдържа в млякото и в някои млечни продукти. Проблемът е, че за да се разгради той в тялото, е необходим вид ензим, наречен лактаза, който, за жалост обаче, при някои хора е твърде недостатъчен. Поради това, същите не толерират добре лактозата, което може да доведе до стомашни неразположения.

Добрата новина е, че козето мляко е с по-ниско съдържание на лактоза, което го прави подходящо за консумация дори и за хора с чувствителни, поради посочената причина, към млечни продукти стомаси.

Повече минерали и витамини

Фактите говорят, че козето мляко съдържа повече витамин C, повече витамин B6 и повече витамин А от кравето мляко. Освен това е по-добър източник на калий и фосфор, както и на омега-3 мазнини.

Нещо повече, изследване от 2007 година показва, че редовната му консумация осигурява по-успешна защита срещу анемия и проблеми с костната система. Причината: минералите в него (желязо, магнезий, калций и фосфор), са с висока биологична стойност, тоест – усвояват се успешно от организма.

Бонусът е, че съдържа прилично количество протеин, което го прави добър приятел на диетата.

Недостатъкът на козето мляко, ако може да се нарече, така, е, че в него има по-малко фолиева киселина от кравето, например.

Водещи

Най-четени