Храните, които е по-добре да изхвърлим 14.02 | 14:41
Кога мухълът може да бъде опасен

Вярно е, че не е хубаво да се изхвърля храна, но понякога е по-здравословно да направим тази жертва. Със сигурност на всеки му се е случвало да забрави почти цял хляб и да се опита след това да го "спаси" като отстрани само мухлясалата част. Да, ако го попрепечете в тостера може и да става за ядене, но колко безопасно е това.
Някои плесени освобождават отрови в храните, наречени микотоксини, така че трябва да сме много внимателни. С минаване на времето, се появява риска въпросните микотоксини да ни разболеят, а какви точно са рисковете не е напълно изяснено.
Казано съвсем накратко, плесените са гъбички, които напомнят на дрождите. Те са хетеротрофни организми, което означава, че не могат сами да преобразуват въглерода.
Вместо този процес, който на езика на науката се нарича фиксация на въглерод, те разграждат сложните органични молекули в собствената им среда на по-малки такива, които са способни да абсорбират. По този начин плесените се снабдяват с енергия и получават необходимите им нутриенти.
Подробности четете на страницата на Kulinar.bg.
Водещи
-
Протести в цялата страна за запазване на лева ОБЗОР
31.05 | 18:00
-
Подробен месечен хороскоп за всички зодии през юни
Вижте какво ви очаква през следващия месец
31.05 | 17:40
-
В София се проведе протестно шествие срещу насилието над деца
"Да бъдем нетърпими към проявите на насилие, да бъдем подкрепящи към децата-насилници, които...
31.05 | 17:20
Най-четени
-
Рядка екзотична змия откриха в центъра на Варна
Влечугото е уловено и предадено в спасителния център на варненския зоопарк
31.05 | 13:40
-
Бойко Борисов: Цените ще бъдат и в евро, и в лева
Всеки, опитал да спекулира - ще бъде санкциониран, предупреди лидерът на ГЕРБ
31.05 | 13:00
-
Протести в цялата страна за запазване на лева ОБЗОР
31.05 | 18:00
-
Радев: Протестите и проучванията показват, че хората държат думата им да бъде чута
Президентът поздрави протестиращите с искане референдум за еврото и за запазване на българския...
31.05 | 12:20