Храните, които е по-добре да изхвърлим 14.02 | 14:41

Кога мухълът може да бъде опасен

От Надежда Стоянова

Вярно е, че не е хубаво да се изхвърля храна, но понякога е по-здравословно да направим тази жертва. Със сигурност на всеки му се е случвало да забрави почти цял хляб и да се опита след това да го "спаси" като отстрани само мухлясалата част. Да, ако го попрепечете в тостера може и да става за ядене, но колко безопасно е това.

Някои плесени освобождават отрови в храните, наречени микотоксини, така че трябва да сме много внимателни. С минаване на времето, се появява риска въпросните микотоксини да ни разболеят, а какви точно са рисковете не е напълно изяснено.

Казано съвсем накратко, плесените са гъбички, които напомнят на дрождите. Те са хетеротрофни организми, което означава, че не могат сами да преобразуват въглерода.

Вместо този процес, който на езика на науката се нарича фиксация на въглерод, те разграждат сложните органични молекули в собствената им среда на по-малки такива, които са способни да абсорбират. По този начин плесените се снабдяват с енергия и получават необходимите им нутриенти.

Подробности четете на страницата на Kulinar.bg.

Водещи

Най-четени