Храните съюзници на дамите срещу рака на гърдата 04.02 | 14:22

Или още едно предимство на плодовете и зеленчуците

От Елена Кирилова

Включването на различни зеленчуци в диетата е свързано с намаляването на риска от определен тип рак на гърдата, сочи ново проучване, цитирано от Huffington Post.

За целите на изследването учените са анализирали консумацията на плодове и зеленчуци и развитието на рак на гърдата през годините. Благодарение на това вече е известно, че високият прием на зеленчуци намалява риска от точно определен тип рак на гърдата.

Учените са съставили списък със зеленчуците и няколко вида плодове, които са особено препоръчителни за дамите. Ето и кои са новите дамски суперхрани:

1. Броколи

Препоръчват се всички кръстоцветни зеленчуци, но най-вече броколи, защото са смятани за противоракови. Това се дължи на съединение, наречено сулфорафан, което помага на организма да се бори с разпространението на тумори чрез производството на специален ензим, потискащ туморите.

2. Чесън

Според Националния институт за рака чесънът помага не при един, а при няколко форми на заболяването. Така че похапвайте смело - полезно е!

3. Домати

Доматите са богати на антиоксиданта ликопен. Той пък е известен с това, че забавя растежа на клетките на рака на гърдата.

4. Боровинки, къпини, малини

Боровинките, къпините и малините също съдържат мощни антиоксиданти, главно антоцианини и елагова киселина. За тях е доказано, че намаляват вредата от свободните радикали на здравите клетки. В отделни изследвания се посочва, че също така забавят растежа и съкращават живота на клетките на рака на гърдата, както и на дебелото черво и рака на простатата.

5. Нар

Наровете са известни със своите противоракови свойства, благодарение на богатството си от противовъзпалителни антиоксиданти. Не само, че са невероятно вкусни, но и съдържат фотохимикал, който увеличава производството на хормони в тъканите на гърдата.

Водещи

Най-четени