Цените на клиничните пътеки тази година без промяна 03.06 | 15:15

За едно увеличение ще се мисли за следващата година, смятат от НЗОК

От Елена Коцева

Цените на клиничните пътеки няма да могат да бъдат променени от 1 юли 2012 г.

Това заяви пред журналисти управителят на НЗОК д-р Нели Нешева, която коментира изказване на председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Тя напомни, че касата все още не е направила разчета за шестмесечието и на този етап няма как да стане исканото от БЛС увеличение на цените на клиничните пътеки.

Дали обаче ще има увеличение на цени, дали ще има увеличение на средствата изобщо в болничната помощ, това предстои да се преценява за 2012 г.

От лекарския съюз казаха, че при тях има 5 или 6 специалности, по които имат жалби за изключително недостатъчно средства - инвазивна кардиология, пулмология, гастроентерология, ортопедия и урология.

iNews припомня, че по решение на Надзорния съвет на НЗОК от вчера трябва да се направи работна група от експерти на здравната каса и на лекарския съюз, която ще започне да работи към средата на юни месец. След приключване на работата на тази работна група, ще започне и обсъждането на Рамковия договор за следващата година.

Те ще обсъждат клиничните пътеки, дали ще има увеличение на цените им, дали ще има увеличение на средствата изобщо в болничната помощ, това предстои да се преценява за следващата година.

Сега ще се обсъждат само жалбите, които са получени за недофинансиране на клиничните пътеки.

В началото на годината в редица болници в страната имаше протести заради изключително недостатъчните средства по някои пътеки, които поставяха и в риск здравето и живота на пациентите. 

Водещи

Най-четени