Цигарите в Австралия ще се продават само в "отблъскващи" опаковки 09.04 | 10:26

На кутиите няма има нито надписи с марка, нито логото на производителя

От Ивета Бебова

След като през 2010 г. Австралия въведе ограничения за рекламата на тютюневи изделия в интернет, сега страната предприема поредната сериозна стъпка, за да намали броя на пушачите.

Целта на правителството е броят на пушачите да спадне с 10% до 2018 г.

Така Австралия е на път да приеме най-строгия закон в света, ограничаващ рекламата на цигари, съобщава Ройтерс.

Всички тютюневи изделия в страната ще се продават в маслинено зелени опаковки с надписи с предупреждения за здравето, без никъде да присъства логото на фирмата производител.

Няма има нито надписи, насочващи ктм дадена компания, нито промоционален текст, нищо, което да насочва към определен производител.

Единственото, което ще се вижда, е малък надпис с името на фирмата производител на гърба на кутията.

Целта на кампанията е производителите на цигари да спрат да рекламират продуктите си и така те да станат по-малко привлекателни за хората, особено за младежите.

Цветът на опаковките е избран неслучайно - според учени, това е най-малко привлекателният цвят за пушачите.

"Искаме да сме сигурни, че блясъкът и престижът, който някога се е свързал с пушенето, е забравен завинаги", заявява здравният министър Никола Роксън.

"Цигарените кутии вече ще показват само изображения на болестите, които произтичат от пушенето. Новите кутии са проектирани така, че да бъдат минимално атрактивни и да посочват съвсем ясно рисковете от тютюнопушенето", допълва той.

Въвеждането на такъв тип опаковки е планирано и от Великобритания, Нова Зеландия, Канада и ЕС.

В момента австралийското правителство е застрашено от съдебно дело от страна на тютюновата компания British American Tobacco Australia (Bata), собственик на марките Winfield, Dunhill и Benson & Hedges, която твърди, че страната потъпква международните търговски закони за интелектуалната собственост.

"Правителството може загуби милиони долари от парите на данъкоплатците за съдебни такси, опитвайки се да защити решението си, да не говорим за потенциална опасност да изплаща милиарди долари на тютюневата промишленост за изземване на нашата интелектуална собственост", заявява говорителят на Bata Скот Макинтър.

Но здравният министър на Австралия подчертава, че правителството има всички законови права да предприеме тази стъпка.

Въпреки че броят на пушачите е намален почти наполовина през последните две десетилетия, заболяванията, причинени от цигарите, все още убиват 15 000 души годишно в Австралия и струват на страната около 13,5 милиарда австралийски долара (20,3 милиарда евро).

Иън Олвър, директор на Центъра за ракови заболявания в Австралия, заявява, че това е "най-голямата стъпка в името на общественото здраве в съвременната история на света".

"Това е исторически момент за контрола на тютюнопушенето. Свирепата съпротива на тютюневата индустрия за въвеждане на обикновената опаковка, говори, че те много добре знаят колко ефективно ще бъде това решение. Те също така знаят, че след като Австралия показва пътя, други страни ще последват примера й", казва говорител на Австралийския здравен инстиут.

От тютюневите компании твърдят, че няма сигурни доказателства, че обикновената опаковка на цигарите ще намали броя на пушачите.

Водещи

Най-четени