Пълноценният сън помага при диета 30.03 | 10:52

За да отслабнете, спете достатъчно и намалете стреса

От Ивета Бебова

Учени са открили, че може да удвоите шансовете да достигнете желаното тегло, ако спите между шест и осем часа всяка нощ, съобщава Independent.

Ако спите повече от това, ще бъдете твърде сънливи и пасивни цял ден, ако пък спите по-малко, нивата ви на стрес ще бъдат много високи, което ще ви тласне към нездравословни храни.

Диетите обикновенно се свързват с промяна на хранителния режим и спорта, но ако наистина искате да загубите няколко килограма, трябва да спите достатъчно и да намалите стреса.

Доктор Кайзер Перманент от Портланд е установил, че ако искате да свалите около 4 килограма, е необходимо да спите достатъчно и да поддържате нивата на стрес ниски.

Проучването е проведено върху 500 човека със затлъстяване със средна възраст 55 години.

Те присъствали на 22 консултации, намалили храната си до 500 калории на ден и правели упражнения 3 пъти седмично.

Участниците били задължени да водят и дневник, в който да записват своите навици, включително колко време спят и дали са били стресирани през деня.

След шест месеца 60% от хората загубили 4 килограма от теглото си.

Учените открили, че най-много килограми са изгубили хората, които са спали между шест и осем часа.

Почти три четвърти от участниците, които спали по осем часа и не били стресирани, успели да достигнат желаното тегло.

При тях вероятността за успех била двойно по-голяма, в сравнение с хората, които спали малко и били с високи нива на стреса.

"Проучването доказа, че ако хората искат да отслабнат, трябва да спят достатъчно и да са спокойни", заяви доктор Чарлс Елдър, ръководител на изследваното.

"Някои хора просто ще трябва да променят режима си и да си лягат по-рано. Други могат да пробват с упражнения, за да намалят стреса. Добър вариант е да пробват с йога", допълва той.

Най-четени