Чаша бира срещу стреса 25.07 | 07:31

Жените могат да пият 330 мл бира на ден, а мъжете - 500 мл, без риск от негативни ефекти

От Кремена Бедерева

Консумацията на бира в умерени количества намалява нивото на стреса, коментираха за БТА експерти.

Жените могат да пият 330 мл бира на ден, а мъжете - 500 мл, без риск от негативни ефекти, препоръчва проф. Донка Байкова, зам.-председател на Българското научно дружество по диететика.

Бирата е нискоалкохолна и за разлика от другите алкохолни напитки има и хранителна стойност. Напитката не е носител само на празни калории, каквито са концентратите.

В нея има 4% въглехидрати, както и белтъци и разтворими аминокиселини. Бирата съдържа и витамини от група В - В1, В2, В6 и др. Добрият минерален състав - калий, магнезий, но по-малко калций, я прави много подходяща при бъбречна болест заради диуретичното й действие.

Напитката е много богата и на антиоксиданти от групата на полифенолите флаваноиди, които намаляват риска от сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Консумацията на бира в умерени количества намалява и нивото на стреса.

Микрофибрите от състава на бирата действат като леко дразнение на стомашно-чревния тракт и активират моториката на червата. По тези причини тя е много "дискутирана" напитка и откакто съществува, от времето на Аристотел, се спори колко е полезна или вредна.

По думите на проф. Байкова в някои западноевропейски страни бирата се приема като натурален антидепресант и е разрешена в малки количества за дневна употреба.

Смята се, че пиещите бира имат позитивен характер и добро настроение, но само ако напитката е в малки количества, предупреждава специалистката.

Свръхупотребата може да доведе до "бирено сърце" - организмът се стреми да се справи с голямото количество течности и сърдечният мускул може да се разшири.

Фитоестрогените, които съдържа пивото (женски хормони на растителна основа) могат да видоизменят структурата на тялото на мъжете и те да добият по-женствени форми, предупреждава още специалистът.

Спорната тема за "биреното коремче" все още няма ясен отговор - дали се пълнее от нея или от мезетата, които съпровождат пиенето й.

Пяната на бирата пък предизвиква дразнене на стомашно-чревния тракт, което води до увеличаване на апетита. Пяната обаче се влага в козметичните кремове, защото изглажда бръчките. В някои европейски държави дори вече има СПА центрове, в които се работи с бира за постигане на подмладяващ ефект.

Недопустимо и безотговорно е пиенето на бира по време на кърмене - не е вярно, че тази напитка увеличава или стимулира кърмата, според проф. Байкова.

Има други течности, които са достатъчни за увеличаването на количеството на майчината кърма. Алкохолът преминава в кърмата и в плацентата, преодолява бариерата на централната нервна система, която при бебетата е силно уязвима, и може да доведе до летален изход, предупреждава специалистът.

Проф. Йовчо Кабзев, съавтор на най-новия учебник по технология на пивото, коментира за БТА, че бирата се прави по много сложен начин и отнема време - производството на пивото е едновременно био-химично, физико-химично и микробиологично.

Той твърди, че няма съществена разлика във вкуса на класически приготвеното пиво сега и преди сто години, но на съвременното пиво качеството е по-добро. Бирата в наши дни се получава за 25 дни, а преди сто години се е получавала за сто дни, уточни специалистът.

Престояването на бирата в пластмасови опаковки обаче променя вкуса на пивото. Изключително кратко време може да престои бирата и в отворена опаковка и да запази качествата си.

Най-четени