Черен триъгълник дамгосва най-фалшифицираните лекарства 16.10 | 11:30

Новите мерки ще влязат в сила следващата година

От Ивелина Георгиева

Черен триъгълник, обърнат с върха надолу - този знак ще се появи върху лекарства под специален режим. Знакът ще насочват пациентите да внимават с лекарството и да знаят, че то е наблюдавано и специфично. Това се изисква от европейска директива за безопасност на медикаментите.

Измененията в нормативната уредба у нас, с които пациентите ще се пазят от фалшиви лекарства, ще влязат в сила в средата на следващата година, а цялата система в Европа това ще заработи през 2015 г.

Специфичният идентификационен номер, който ще носят лекарствата, няма да важи за всички медикаменти. Уникалните кодове ще се въведат за тези, които са обект на най-чест риск, най-често се фалшифицират и са най-продавани, посочи Илко Гетов, от Медицинския университет в София и член на асоциацията.

До 2015 г. ще се въведе новата система за въвеждане на унифициране кодиране. Тази система обаче може да оскъпи поетапно лекарствата до 2017 г. Това показват сметките на Българската асоциация по лекарствена информация.

От 2013 до 2015 г. производителите трябва да въведат системата, а реално - 2015 г. - да заработи. От 2015 до 2017 г. е гратисният период, в който ще се провери дали система действа или не.

В момента се обсъждат в ЕК промени на директиви, които касаят подобно унифициране и на медицинските изделия, заяви Даниела Дариткова, председател на Здравната комисия в парламента по време на семинар за новото законодателство за лекарствената безопасност. Според нея кодирането ще помогне стриктното следене и на медицинските изделия.

Когато има комбинация от трите неща - обект на най-чест риск, най-често се фалшифицират и са най-продавани- производителят ще бъде задължен да въведе този уникален номер. Това ще бъде за сметка на производителя и за всеки елемент по веригата. Това ще касае и аптеките, които всъщност ще трябва да инвестират минимум по 300 евро в новата система за четци на кодове и софтуер.

За производителите на лекарства това ще струва милиарди, посочи доц. Татяна Бенишева, председател на Българската асоциация по лекарствена информация. Производителят ще трябва някак си да компенсира тези разходи, но все пак ще има баланс, защото в началото системата ще се въвежда поетапно, уточни още тя.

Промените в новото европейското законодателство предвиждат и промяна в механизма, по който пациентите могат да съобщават за всякакви неблагоприятни лекарствени лечения, като нежелани лекарствени реакции, липсата на ефекти т.н. Така ще се дава възможност на пациентите да съобщават чрез гореща линия, която ще бъде посочена на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), за наблюдаваните от тях проблеми.

При евентуални нарушения ИАЛ може временно да спре или да ограничи едно лекарство, може да поръча допълнителни проучвания, може да информира Европейската комисия и др.

Водещи

Най-четени