Черният шоколад предотвратява затлъстяване и поява на диабет тип 2 05.04 | 14:41
Резултатите са на базата на тестове върху мишки

Олигомерните процианидини, които се съдържат в черния шоколад, вероятно са съставката, която помага да се предотврати затлъстяване и поява на диабет тип 2, сочат резултатите от изследване, цитирани от ”Science Daily”.
Андрю Нийлсън и колегите му от Политехническия институт на Вирджиния и Вирджинския държавен университет в Блексбърг заявиха, че в изследване с мишки една съставка е имала многообещаващ благотворен ефект.
Какаото, което е основна съставка на шоколада, е сред най-богатите на флаваноли храни. Учените тествали отделни видове флаваноли върху мишки с различен хранителен режим - някои гризачи похапвали високомаслени храни, други - нискомаслени храни, а трети - високомаслени храни с различни флаваноли, допълва БТА.
Мишките освен това били тествани за глюкозна толерантност, която показва риска от диабет тип 2. Олигомерните процианидини изглежда имат най-големия ефект срещу затлъстяване и диабет сред флаванолите в какаото, особено ако са в използваните в това изследване малки дози, отбелязаха учените.
Водещи
-
Акциите на Microsoft достигнаха нов рекорден връх
Пазарна капитализация на IT гиганта надхвърли 3,5 трилиона долара
07.06 | 13:20
-
Учени определиха "магическия" брой стъпки за отслабване
07.06 | 12:40
-
Нещо повече от пълнолоуние: Рядко красиво явление на 11 юни
Най-добре то ще може да бъде наблюдавано вечерта на 10 юни
07.06 | 12:20
Най-четени
-
Мъж загина в София, катастрофирал с тротинетка
Инцидентът е станал на бул. „Тодор Каблешков
07.06 | 10:20
-
АКФ: Видимо е, че документи с детски печати управляват българската енергетика
Няма промяна в институциите и в нашите надежди да видим някакъв резултат, заяви Николай...
07.06 | 10:40
-
Бити, връзвани, заключвани: Ужасяващи разкрития за нелегални старчески домове
Петима болногледачи са арестувани
07.06 | 11:00