Черният шоколад предотвратява затлъстяване и поява на диабет тип 2 05.04 | 14:41

Резултатите са на базата на тестове върху мишки

От iNews.bg

Олигомерните процианидини, които се съдържат в черния шоколад, вероятно са съставката, която помага да се предотврати затлъстяване и поява на диабет тип 2, сочат резултатите от изследване, цитирани от ”Science Daily”.

Андрю Нийлсън и колегите му от Политехническия институт на Вирджиния и Вирджинския държавен университет в Блексбърг заявиха, че в изследване с мишки една съставка е имала многообещаващ благотворен ефект.

Какаото, което е основна съставка на шоколада, е сред най-богатите на флаваноли храни. Учените тествали отделни видове флаваноли върху мишки с различен хранителен режим - някои гризачи похапвали високомаслени храни, други - нискомаслени храни, а трети - високомаслени храни с различни флаваноли, допълва БТА.  

Мишките освен това били тествани за глюкозна толерантност, която показва риска от диабет тип 2. Олигомерните процианидини изглежда имат най-големия ефект срещу затлъстяване и диабет сред флаванолите в какаото, особено ако са в използваните в това изследване малки дози, отбелязаха учените.


Водещи

Най-четени