Честата употреба на алкохол е толкова опасна, колкото са и големите количества 23.03 | 16:18

Рискът от инсулт е по-нисък, когато се пие в умерени количества

От iNews.bg

Честата употреба на спиртни напитки повишава риска от мозъчен инсулт при мъжете, установиха финландски учени, съобщава телевизия NDTV.

Ако човек пие редовно по повече от два пъти на седмица, тогава рискът от инсулт се увеличава над три пъти в сравнение с този при хората, които изобщо не употребяват спиртни напитки.

Изводът е направен на базата на 20-годишно наблюдение на 2609 мъже на средна възраст. По думите на сътрудниците на университета на Източна Финландия, ефектът от спиртните напитки не се ограничава само до количествата погълнат алкохол, но се влияе и от честотата, с която мъжете обръщат чашките, допълва БТА.

При хората, които пият по-рядко, и в умерени количества, рискът от инсулт е най-нисък. Опасността от кръвоизливи в мозъка се повишава линейно с увеличаване на консумираните спиртни напитки - колкото повече е алкохолът, толкова по-голям е рискът.

Освен от честата консумация на алкохол, рискът от инсулт нараства при високо кръвно налягане, исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, диабет, тютюнопушене, наднормено тегло, висок холестерол, стеноза на сънната артерия и при фибрилация на предсърдието.

Водещи

Най-четени