Чисти ли са столичните басейни? 06.08 | 12:15

Общо басейните на територията на София-град са 133 - 39 от тях са открити, със сезонен характер и работят през лятото

От Кремена Бедерева

Четири сигнала на граждани за влошени качества на водата в открити и закрити плувни басейни са се оказали основателни от началото на годината. Това каза за Агенция "Фокус” д-р Христина Котларска, директор на Дирекция "Здравен контрол” в Столичната регионална здравна инспекция.

Подадените сигнали са общо 11. При проверки инспекторите са съставили 12 акта, 11 от които са именно за лоши проби от водата. Единият е за неизпълнена заповед за спиране на обект.

Общо над 420 проверки са извършени от началото на 2012 година в плувните басейни на територията на София. Издадени са 42 предписания, които са най-често свързани с подобряване на химичните качества на водата. Има девет заповеди за временно спиране експлоатацията на басейни, най-често за влошени микробиологични качества на водата. Взети са 420 проби, като 244 са по текущ здравен контрол.

Отделно по заявка са взети 176 проби, като освен нас и фирмите, които стопанисват басейните, са длъжни периодично да носят вода от басейна за извършване на проби по същите показатели, които ние изследваме, каза Христина Котларска.

Здравните инспектори проверяват първо басейна като обект, заедно с прилежащи територии, тоест санитарни възли, дали са почистени прилежащите територии, дали уредите са здрави, има ли достатъчно количество дезинфекционни материали, душове за ползване от гражданите и други.

Проверява се дали качествата на водата в басейна отговарят на нормативната уредба. Вземат се проби за анализ на водата и се изследват по регламентирани химични и микробиологични показатели, които определят нейното качество. Тези проби се правят веднъж трикратно при пускане в експлоатация на басейна, независимо дали той е открит или закрит.

"Вземаме проби доста начесто и веднъж на десет дни - тези, които експлоатират басейна, носят вода за изследване. Ежедневно с експресни методи те изследват остатъчния свободен хлор и Ph на басейна. Това са двата показателя, които, ако излязат от границите на нормата, биха могли да сигнализират за евентуално микробиологично замърсяване", каза тя.

Според Христина Котларска има дисциплина и отговорно отношение от експлоатиращите тези обекти. Поне 4-5 пъти в съботно-неделните дни, когато е най-натоварено, химици вземат проби и проверяват с експресни методи остатъчния свободен хлор и Ph на водата в плувните басейни.

"Ако вземайки проба от водата, докажем патогенна микрофлора, заповедта за спиране е задължителна, със задължителното условие източване на басейн, измиване на дъно и стени с четка с дезинфекционен препарат, отмиване, пълнене, отново трикратни проби. Ясно е, че това до края на сезона малко трудно ще се случи.

Рискуват твърде много, ако подобно нещо се случи – провал на целия сезон и много внимават какво правят. Грижата от страна на тези, които експлоатират басейните, е ясна и тя е непрекъсната. Ние самите би трябвало малко по-отговорно да подхождаме, да спазваме добра лична хигиена. В басейна не трябва да има остатъци от храна, пластмасови чаши", каза д-р Котларска.

По указания на Министерство на здравеопазването се прави плануването и извършването на контрола за всички обекти с обществено предназначение. Случва се в един басейн да вземем и три, и четири пъти вода в зависимост от това как е преценил инспекторът при съответна проверка, каза тя.

Общо басейните на територията на София-град са 133 - 39 от тях са открити, със сезонен характер и работят през лятото.

Повторни нарушения към момента не са установени. За неизпълнена заповед за юридическо лице актът е от 5 000 лева до 15 000 лева, за повторно нарушение започва от 15 000 лева и стига 30 000 лева. От 100 лева до 1 500 лева е актът за физическо лице.

Водещи

Най-четени