Чистоплътността подпомага развитието на Алцхаймер 06.09 | 09:56

Изчезването на микробите от нашия живот нарушава работата на имунната система

От Антония Михайлова

Изчезването на микробите от нашия живот може да доведе до нарушаване на работата на имунната система. Това на свой ред води до развитието на автоимунни заболявания, при които имунната система на човека атакува собствените му нормални клетки, се казва в статия, публикувана в сп. Evolution, Medicine and Public Health.

Болестта на Алцхаймер е най-разпространената форма на слабоумие, нелечимо дегенеративно заболяване, което обикновено продължава 5-10 години. Моли Фокс и колегите й от Кеймбриджкия университет смятат, че разпространението на това заболяване може да се обясни с хигиеничната хипотеза.

"Хигиеничната хипотеза понякога се нарича "хипотеза на старите приятели". Това название подчертава факта, че през цялата история на своето съществуване човечеството в голяма част от времето постоянно е контактувало с голям брой микроби, под влияние на които се е формирала нашата имунна система. С рязкото начало на урбанизацията през XIX век хората започнали по-малко да контактуват с тези "приятелски" микроби, тъй като намалели контактите на човека с животните, с техните екскременти и с почвата", пишат авторите.

Характеристиките на възпалителните процеси при болестта на Алцхаймер я приближават до автоимунните заболявания, затова Фокс и колегите й смятат, че и условията за възникването на тези болести ще бъдат подобни.

Те анализирали резултатите от предишни изследвания за разпространението на автоимунни заболявания в 192 страни и открили, че в повечето случаи те съответстват на добра санитарна обстановка в страната и по-малък брой микроби, с които контактува нейното население, допълва РИА Новости.

Водещи

Най-четени