Шефът на Здравната каса кани на среща лекарите 28.02 | 16:38

Междувременно медиците в страната протестират

От Елена Кирилова

Управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков покани представителите на Българския лекарски съюз на работна среща през следващата седмица, съобщават от пресцентъра на Здравната каса.

По думите на Цеков срещата ще е в удобно за БЛС време, а решението беше взето, след като лекарите в страната излязоха на протест срещу новите методики на НЗОК.

Снощи Надзорният съвет на касата проведе заседание, на което беше прието предложението на Цеков личните лекари и специалистите да могат да използват 1-% допълнително над регулативните стандарти. За целта няма да е необходимо да се иска предварително разрешение от НЗОК.

По време на заседанието е решено и да няма изискване в индивидуалните договори с болниците те да не надвишават прогнозните обеми с до 3%.

Диспропорциите в бюджетите на столичните болници ще бъдат възложени на дирекция "Бюджет и финансово-счетоводна дейност” на Здравната каса, както и на директора на Столичната здравноосигурителна каса. Те ще трябва да направят корекциите в първоначалните прогнозни стойности в рамките на гласувания бюджет.

От НЗОК обявиха, че д-р Пламен Цеков няма да може да се появи на протестите на лекарите, защото ще участва в дискусия по темата за болничната помощ, организирана от мениджъри на областни болници.

На протеста в София се събраха по-малко от сто души. Протестът започна в 16 часа пред централата на НЗОК. Събралите се носят лозунги "В България трябва да има и общинско здравеопазване”, "Д-р Цеков е опасен за вашето здраве”, "НЗОК е монополист. Да разбием монопола” и други.

Исканията на лекарите представи заместник-председателят на Българският лекарски съюз д-р Юлиян Йорданов. В района на Здравната каса има полицейско присъствие.

Ямболските лекари също се събраха на протест, организиран пред сградата на МБАЛ "Св. Панталеймон”. Протестиращите са около 20 души.

По думите на д-р Петър Папашимов, председател на БЛС в Ямбол, протестът не е политически, а съсловен. Той се противопоставя на новите методики на регулация и финансиране, въведени от НЗОК.

Регулативните стандарти за общопрактикуващите лекари в ямболска област за първото тримесечие на 2013 г. са намалени с 22% в сравнение със същия период миналата година, обясни Папашимов.

Водещи

Най-четени