Шопинг терапия или шопинг истерия? 06.07 | 13:21

44% от жените изпадат в ужас дори само от мисълта, че им предстои ходене по магазините

От Елена Коцева

Психолозите вече са установили със сигурност – въпреки разпространеното мнение, че жените се чувстват добре, когато обикалят по магазините, и дори за това си има приказка "шопинг терапия”, това всъщност не е така. На психиката на жените магазините не се отразяват положително.

Оказва се, че 44% от жените изпадат в ужас дори само от мисълта, че им предстои да се отправят по магазините, пише news.ru.

Това важи особено за жените, които в скоро време са станали майки. Според статистическо проучване, още по-неохотно се отправят към търговските улици и центрове жени, които имат деца до 5-годишна възраст. Те особено много се затрудняват в покупката на дрехи не само за децата си, но и за себе си, а най-голям ужас причинява нуждата да се мерят дрехи.

Почти 50% от жените считат, че всеки един опит се оказва неприятен.

Проучването на психолозите показва, че 41% от жените считат за изключително труден въпросът за модните тенденции и съответствието им с наистина добре стоящата дреха. Повече от 27% от тях се оплакват от това, че предлагането по магазините се съобразява само с модните тенденции и не е съответно с развитието на човека и неговата възраст.

Има коренно противоположни мнения обаче. Редица специалисти заявяват, че светът постепенно е обхванат от шопинг-мания, която вече заплашва да се превърне в епидемия.

Пристрастяването към ходенето по магазините вече влезе в списъка с психическите разстройства и нездравословната храна, дори и алкохолизма.

Водещи

Най-четени