Що е то олестра? 17.12 | 18:48
В САЩ този заместител е одобрен още през 1996 година

Когато ходим в магазина със списък с покупки, почти никога не се връщаме само с написаното. Разходките покрай щандовете са неизбежни, а заедно с тях и залитанията ни по лакомства и изкушения.
Колко пъти сме се спирали да си вземем нещо сладко, солено (уж да има). Като изключим факта, че се заглеждаме по опаковката само, за да изберем какво да си вземем, рядко се спираме на онзи малък ъгъл отзад, на който пише "Съдържание".
Следващият път не е лошо, когато се спрем на пакет чипс, да погледнем за една определена дума в състава - "олестра".
Олестрата е всъщност заместител на мазнината, която не съдържа никакви мазнини, калории и холестерол.
Като съставка олестрата фигурира в състава на доста хранителни продукти в много страни по света.
Олестра е открита случайно от изследователите Матсон и Волпенхайн, работещи за Procter&Gamble, през 1968 година. Целта на учените била да открият мазнина, която се храносмила по-лесно от недоносени деца.
Още по темата четете в Kulinar.bg
Водещи
-
Пламен Димитров за ареста на протеста на "Тракия": Необосновано полицейско насилие
Tой обяви, че е имал няколко разговора с министъра на вътрешните работи Даниел Митов
14.07 | 13:50
-
Горят къщи при голям пожар във вилна зона край Бургас
Започнала е евакуация на живеещите
14.07 | 13:40
-
Сериозна промяна в регулациите на дронове у нас
14.07 | 13:30
Най-четени
-
Надежда Йорданова: Подготвяме вот на недоверие през септември
Йорданова изрази мнение предстоят ли нови избори в страната.
14.07 | 09:59
-
Тежка година за българското овощарство – след катастрофалните загуби при черешите, сега и реколтата от праскови
Последният удар идва от бурята в Сливенско, придружена с ветрове със скорост до 100 км/ч,...
14.07 | 10:59