Ябълка или краставица - кое е по-полезно? 02.04 | 12:49

Учените от Лондонския университетски колеж препоръчват...

От Боян Кърпачев

Учени от University College London препоръчват 7, вместо досегашните 5 плодове и зеленчуци на ден. Британските изследователи установили, че зеленчуците са четири пъти по-полезни от плодовете.

Освен това яденето на 7 порции плодове и зеленчуци на ден значително намалява риска от преждевременна смърт.

Мащабното изследване продължило цели 12 години, от 2001 г. до 2013 г., и обхванало 65 226 души от Обединеното Кралство. Това е първото проучване, обвързващо яденето на плодове и зеленчуци със смъртността от ракови и сърдечно-съдови заболявания.

Учените установили, че 7 порции на ден намаляват риска от смъртност (от всяко заболяване) с 42%. Учените заключили също, че няма значима полза от консервираните и замразени плодове, както и от плодовите сокове. Седем порции плодове и зеленчуци дневно обаче не са достатъчни. Оптималният им брой е 10, защото защитният ефект продължава да нараства при по-голямо количество.

Препоръчителните пет порции дневно се основават на доклад на Световната здравна организация от 1990 г. за консумация на 400 гр плодове и зеленчуци всеки ден с цел да бъде намален рискът от сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2 и затлъстяване. Тази теза обаче се оборва от изследването на учените от Лондонския университетски колеж.

Яденето на седем или повече порции намалява специфичните рискове от смърт от рак и сърдечно-съдови заболявания със съответно 25% и 31%.

"Каквато и да е отправна ви точка, винаги си струва да консумирате повече плодове и зеленчуци. В нашето изследване дори и тези, които ядат 3 пъти на ден имаха значително по-нисък риск от смърт от тези, които ядат веднъж", казва д-р Ойинлола Ойебоде (Oyinlola Oyebode), член на Катедрата по епидемиология и обществено здраве, водещ автор на изследването.

Водещи

Най-четени