Ягодите свалят холестерола 08.05 | 15:45
И се грижат за сърдечносъдовата система
Ягоди са един от най-популярните летни плодовете. Поради краткия си период на вегетация, те обикновено се складират за месеците извън техния сезон. Когато са замразени правилно, ягодите запазват по-голямата част от техните хранителни вещества, без да се губят своите аромат и фибри.
Полезността на ягодите идва от хранителните вещества, които се намират в тях. Ягодите са пълни с антиоксиданти. Изобилието от антоцианини, флавоноиди и елагитанини извежда на преден план противовъзпалителното им действие. Те също така спомагат за контрола на нивото на кръвната захар. Освен високото съдържание на фибри, ягодите изобилстват от витамин C, манган и фолиева киселина. Именно високото съдържание на фибри е една от причините, поради които се смята, че плодовете са толкова ефективни при контрола на холестерола.
Фибрите взаимодействат с молекулите на мазнините и ги извеждат от тялото, без да им позволят да навлязат в кръвообращението и да се складират в тялото под формата на мазнини и плака в артериите. Фибрите, заедно с другите хранителни вещества, съдържащи се в ягодите, работят за подобряването на здравето на сърдечносъдовата система и свободното движение на кръвта по цялото тяло. Холестеролът може да причини запушване на кръвоносните съдове, което пречи на притока на кръв и поставя под стрес цялата система. Ежедневното ядене на ягоди може да помогне за намаляване на нивото на холестерола в организма и да предотврати образуването на блокажи.
Изследвания са показали, че здравословното количество ягоди е едно и също, без значение дали хората се борят със затлъстяване или са в нормите. Ежедневния прием на 110 до 500 грама ягоди може да намали холестерола с до 28%. Консумирането на ягоди в прясно състояние осигурява повече хранителни вещества, като този универсален плод не започва да губи своята хранителна стойност до 48 часа след откъсване. Това дава дава достатъчно време за почистване и приготовление за консумиране.
Няма значение формата, под която се консумират ягодите. Те могат да са пресни, замразени, изсушени или на прах. Въпреки това, всички видове са в състояние да намалят нивата на холестерола. Пресните ягоди могат да се консумират в десерти или просто така. Замразените ягоди са идеални за готвене и могат да бъдат използвани в почти всяка рецепта, която съдържа свежи плодове. Сушените ягоди също могат да бъдат използвани в рецепти за сладкиши, замествайки пресните. Ягодите на прах могат да бъдат добавени към кисело мляко, сладолед и плодови шейкове, за да подобрят вкуса и добавят изобилие от хранителни вещества.
Ягодите се оказват много ефективни при стимулиране на имунната система. Те също регулират нивата на глюкозата в кръвта. С добавянето на ягодите към диета си, не само ще намалите холестерола, но и ще увеличите количеството на приетите полезни и необходими хранителни вещества.
Водещи
-
Заради липсата на ток жители на Троянско се събраха на протест
Затова жители от общината се събраха пред офиса на енергодружеството в Троян, за да попитат...
28.12 | 18:00
-
И това доживяхме! Бедните вече ходят да празнуват в Гърция
Cpeд нaй-cĸъпитe oфepти e тaзи зa пpeзидeнтcĸи aпapтaмeнт нa 5-звeздeн xoтeл в Бypгac нa...
28.12 | 17:40
-
Народно поверие гласи: Ако днес цялото ви семейство си пожелае нещо, то ще се сбъдне
Празничните дни и народни поверия не приключват с Коледа
28.12 | 17:20
-
Задълбочава се кризата с личните лекари
Броят им у нас продължава да намалява, а натоварването върху тях расте, става известно от...
28.12 | 17:00
Най-четени
-
Снеговалежът в централните и източните райони от Северна България продължава и днес
Ще духа слаб, по долината на Струма и в Източна България предимно умерен север-северозападен...
28.12 | 08:59
-
Не само в България обичат кисело зеле
И в Германия то има дълга история и традиции. А и в други страни го ценят. Днес киселото зеле...
28.12 | 09:40
-
АБВ за вписването на втора православна църква: Поставя се началото на нов разкол
В позицията си от АБВ припомнят първия опит за намеса в църковните дела по времето на...
28.12 | 13:59