Ягодите свалят холестерола 08.05 | 15:45
И се грижат за сърдечносъдовата система

Ягоди са един от най-популярните летни плодовете. Поради краткия си период на вегетация, те обикновено се складират за месеците извън техния сезон. Когато са замразени правилно, ягодите запазват по-голямата част от техните хранителни вещества, без да се губят своите аромат и фибри.
Полезността на ягодите идва от хранителните вещества, които се намират в тях. Ягодите са пълни с антиоксиданти. Изобилието от антоцианини, флавоноиди и елагитанини извежда на преден план противовъзпалителното им действие. Те също така спомагат за контрола на нивото на кръвната захар. Освен високото съдържание на фибри, ягодите изобилстват от витамин C, манган и фолиева киселина. Именно високото съдържание на фибри е една от причините, поради които се смята, че плодовете са толкова ефективни при контрола на холестерола.
Фибрите взаимодействат с молекулите на мазнините и ги извеждат от тялото, без да им позволят да навлязат в кръвообращението и да се складират в тялото под формата на мазнини и плака в артериите. Фибрите, заедно с другите хранителни вещества, съдържащи се в ягодите, работят за подобряването на здравето на сърдечносъдовата система и свободното движение на кръвта по цялото тяло. Холестеролът може да причини запушване на кръвоносните съдове, което пречи на притока на кръв и поставя под стрес цялата система. Ежедневното ядене на ягоди може да помогне за намаляване на нивото на холестерола в организма и да предотврати образуването на блокажи.
Изследвания са показали, че здравословното количество ягоди е едно и също, без значение дали хората се борят със затлъстяване или са в нормите. Ежедневния прием на 110 до 500 грама ягоди може да намали холестерола с до 28%. Консумирането на ягоди в прясно състояние осигурява повече хранителни вещества, като този универсален плод не започва да губи своята хранителна стойност до 48 часа след откъсване. Това дава дава достатъчно време за почистване и приготовление за консумиране.
Няма значение формата, под която се консумират ягодите. Те могат да са пресни, замразени, изсушени или на прах. Въпреки това, всички видове са в състояние да намалят нивата на холестерола. Пресните ягоди могат да се консумират в десерти или просто така. Замразените ягоди са идеални за готвене и могат да бъдат използвани в почти всяка рецепта, която съдържа свежи плодове. Сушените ягоди също могат да бъдат използвани в рецепти за сладкиши, замествайки пресните. Ягодите на прах могат да бъдат добавени към кисело мляко, сладолед и плодови шейкове, за да подобрят вкуса и добавят изобилие от хранителни вещества.
Ягодите се оказват много ефективни при стимулиране на имунната система. Те също регулират нивата на глюкозата в кръвта. С добавянето на ягодите към диета си, не само ще намалите холестерола, но и ще увеличите количеството на приетите полезни и необходими хранителни вещества.
Водещи
-
„Уолстрийт джърнъл“: Пентагонът блокира използването на далекобойни ракети от Украйна срещу Русия
Това ограничава способността на Киев да използва тези оръжия в защита срещу инвазията на...
24.08 | 18:00
-
Жертва и ранени при експлозия в магазин за играчки в Москва
Евакуирани са хората от околните ресторанти и кино
24.08 | 17:20
-
Затварят пътя за Гърция през Златоград за 20 дни
Заради ремонт от гръцка страна коли ще се пропускат само в неделя и нощем
24.08 | 17:00
Най-четени
-
След преследване и катастрофа в курортното с. Лозенец: Задържаха бус, пълен с мигранти
Шофьорът избяга, издирват го
24.08 | 09:45
-
Лагард: Чуждестранните работници дадоха тласък на икономиката на еврозоната
БВП в Германия щеше бъде с около 6% по-нисък през 2019 г. без , посочи шефката на ЕЦБ
24.08 | 11:00
-
Огромни опашки на „Капитан Андреево” за влизане в България
Основна част от пътникопотока са от т. нар. гастарбайтери, пътуващи от Турция към страните от...
24.08 | 10:00
-
Средната пенсия надхвърли 1000 лв., но 40% от пенсионерите вземат минималната
Това сочат данните на НСИ
24.08 | 12:00