Ядките не са полезни само за мозъка 21.11 | 14:00

Те намаляват с една пета риска от смърт от рак и инфаркт

От Гергана Златкова

За хората, които не гледат на ядките като на "демони" заради високото им мастно съдържание и не се притесняват да ги похапват редовно, рискът от смърт от сърдечносъдови заболявания и рак е по-нисък с една пета, съобщават Ройтерс и в. "Daily Mail", позовавайки се на резултатите от американско проучване, обхванало близо 120 000 души.

Авторите му от болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън са установили, че колкото по-голямо е количеството на редовно консумираните ядки, толкова по-значителен е благоприятният ефект. 

Всекидневната консумация на шепа ядки понижава риска от смърт по каквато и да е свързана със здравето причина с една пета, като понижава опасността от фатален изход от сърдечносъдови болести с близо 30 процента и от рак с 11  процента. 

Специалистите напомнят, че ядките съдържат ненаситени мастни киселини, витамини, минерали и други полезни съставки, които понижават холестерола и възпаленията.

Няколко предишни проучвания са разкрили ползата от консумацията на ядки за намаляване на риска от болести на сърцето, диабет и рак на дебелото черво.

За пръв път обаче специалистите правят мащабно проучване за ефекта от консумацията на ядки върху процентите на смъртност от различни заболявания, допълва БТА.

Водещи

Най-четени