Колонизаторите на Марс ще хапват яхнии и течен шоколад 19.08 | 11:14

Завършил преди седмица проект уточнява менюто на космонавтите

От Антония Михайлова

Във вторник, 13 август, завърши първата мащабна мисия на НАСА по изучаване на въпросите за храненето в Космоса. Преди четири месеца, през април 2013-а, екип "гастронавти" се отправи към Мауна Лоа на Хаваите в рамките на програмата HI-SEAS.

Лидерът на екипа Анджело Вермюлен разказа как е преминал експериментът и какви са предварителните резултати от изследването.

Той и колегите му живели в неголям купол, имитиращ жилище на колонизатори на Марс. Всеки път, когато участниците в експеримента излизали навън, трябвало да обличат скафандър. В задълженията им влизало да правят геоложки и микробни проби няколко пъти седмично, сякаш наистина изследват Червената планета.

Но главната цел на проекта било изясняването с какво може да се хранят космонавтите по време на продължително пребиваване на Марс или Луната. Вермюлен водел дневник на експеримента, който сега се изучава от експертите. Първите данни се известни още сега.

"Най-важното е достъпът до храна, богата на фибри. Тя е абсолютно необходима в такива условия. Разполагахме с много консерви и полуфибрикати, но поради големия им срок на годност имаше какво още да се желае. С удоволствие хапвахме бял хляб, ръжени бисквити, ядки и сушени плодове. Особено обичахме течен шоколад "Нутела" и фъстъчено масло. Мога да кажа още, че космонавтите се нуждаят от много подправки и топли сосове", разказва лидерът на екипа.

Гастронавтите не само похапвали полуфабрикати, но и периодично сами си готвели. Рецептите записвали в дневника.

Това било необходимо, тъй като световните експерти в един глас твърдят, че продължителните космически пътешествия ще бъдат трудни във физически, психологически и емоционален план.

Затвореното пространство на космическия кораб, усещането, че си сам на цяла планета, и нито един почивен ден – това очаква космонавтите, които ще усвояват Луната, Марс и астероидите.

Експерименти със симулация на космически условия се провеждат не за първи път. Знаменитият руски проект "Марс-500", който имитира полет до Червената планета и обратно, също е създаден, за да разбере как се отразяват на хората и здравето им подобни пътешествия в изолация.

През май 2013 г. френски учени завършиха моделен експеримент по изучаване на влиянието на безтегловността върху човешкия организъм. Участниците в това изпитание трябвало да прекарат девет седмици в леглото в леко обърнато състояние, което имитирало условията на микрогравитация.

Проекти по разработката на идеалното меню за космонавти често се провеждат по цял свят. Наскоро инженери предложиха да се хранят колонизаторите с продукти, произведени на 3D-принтер. Това щяло да опрости приготвянето на храна в Космоса от изследователите.

Най-четени