Яжте портокали и грейпфрути, за да избегнете инсулт 26.02 | 12:58

Цитрусите помагат заради съдържанието си на антиоксиданти, смятат учените

От iNews.bg

Похапването на портокали и грейпфрути спомага за намаляването на риска от инсулти откриха учени, пише в. Daily Mail.

Според тях консумацията на цитрусите във вид на плодове или сок защитава от инсулти заради високото им съдържание на антиоксиданти. Това е първото изследване, което наблюдава цитрусовите плодове, като в него са участвали хиляди жени.

Все пак, учените са категорични, че полезните свойства на цитрусите се отнасят и за мъжката част на планетата.

Учените от Медицинския колеж в Норич към университета в Източна Англия тествали флавоноидите - вид антиоксидант, съдържащ се в плодовете, зеленчуците, черния шоколад, дори и в червеното вино.

Изследователите наблюдавали в продължение на 14 години около 70 000 жени. Според резултатите от изследването жените, които приемали повече флаванони - една от шестте основни съставки на флавоноидите, намалили риска от инсулт с 19% спрямо жените, които приемали по-малки количества.

Чаша портокалов сок съдържа между 20 и 50 милиграма флаванони. Затова учените препоръчват на хората да консумират по-често цели плодове портокали или грейпфрути.

"Ние всички знаем, че яденето на много пресни плодове и зеленчуци е добро за нашето здраве. Това проучване показва, че яденето на цитрусови плодове, и по-специално портокали и грейпфрути, които са с високо съдържание на витамин С, може да помогне за понижаване на риска от инсулт", обяснява д-р Ахмед.

Водещи

Най-четени