Яжте сирене - за здрави зъби 07.06 | 17:05

То неутрализира киселинността в устната кухина

От Кремена Бедерева

Редовното консумиране на сирене предпазва от кариеси, тъй като неутрализира киселинността в устната кухина, установи американско проучване, цитирано от в. Daily Mail.

Когато този млечен продукт попадне в устатата ни, той прави средата й по-алкална. А това може да поддържа зъбите ни здрави.

Колкото е по-киселинна средата в устната кухина, толкова зъбите са по-застрашени от киселинна плака и от процесите на загниване.

Проучването било проведено от екипа на д-р Випул Ядав от Академията по обща стоматология на САЩ и обхванало 68 деца на възраст между 12 и 15 години. Те били разпределени в три групи. Първата група консумирала всеки ден порция сирене, втората - кисело мляко без захар, а третата - чаша мляко.

След това децата си правели промивки на устата. Били измерени Ph показателите и зъбната плака преди тестовете, и 10, 20 и 30 минути след тях. При групите, консумирали кисело мляко и прясно мляко, не били констатирани промени в нивата на Ph при никой от споменатите интервали.

Но при децата, консумирали сирене, се наблюдавал рязък скок в този показател при всяко измерване. Според екипа този продукт спомага за образуването на повече слюнка в устата, която снижава общата киселинност на средата й, допълва БТА.

Освен това, сиренето образува предпазен слой около емайла, който го предпазва от киселинното въздействие.

Водещи