Здравната реформа в САЩ осигурява лечение за още 2,5 млн. младежи 14.12 | 11:50

Това е над два пъти повече, отколкото очакваше Джордж Буш

От Ивайло Ачев

Откакто в САЩ беше направена реформа в здравеопазването, още 2,5 млн. млади американци (19-25 години) са се сдобили със здравна застраховка, показва статистика на Белия дом, цитирана от AP.

Увеличението е над 2,5 пъти по-голямо, отколкото сочеха анализите на администрацията на предишния президент на САЩ Джордж Буш. Тогавашните разчети сочеха, че ако здравната реформа бъде извършена, то още 1 млн. млади американци ще имат здравна застраховка.

Съгласно новите здравни закони в САЩ здравната застраховка вече е задължителна, макар че това конкретно правило влиза в сила едва от 2014 година. Освен това реформата забранява на застрахователите да отказват застраховка поради медицински причини, които вече са налице в момента, в който клиентът е дошъл да сключи договор. Законът позволява още на гражданите до 26-годишна възраст да бъдат осигурявани от застраховката на родителите си, като тази норма е в сила от есента на 2010 година.

Здравната реформа е един от най-спорните закони, които Барак Обама успя да прокара. Законът се оспорва от Републиканската партия и общо 26 щата пред Върховния съд, като недоволството е провокирано точно от условието за задължителна здравна застраховка.

Водещи

Най-четени