"Витоша ски" обвини еколозите за спрените съоръжения 26.12 | 16:23

На Витоша се проведе протест на еколози

От Деляна Петкова

На Витоша днес (26 декември) се проведе протест на еколози относно промените в Закона за горите. По повод тези действия от компанията "Витоша ски" изпратиха до медиите своята позиция относно протестите.

30-40 души се качиха с колите си на Витоша и уважиха организираната от коалиция "За да остане природа в България" протестна акция, съобщиха от компанията. Събралите се еколози са заявили своите искания и са против изграждането на нови ски писти, модернизацията на ски зона "Алеко" и не искат подмяна на лифтовите съоръжения на Витоша.

В своето писмо "Витоша ски" допълва, че еколозите са обвинили фирмата за спирането на лифтовете в началото на ски сезона. Компанията обаче смята, че именно заради натиск от страна на екологичната организация са били приети промени в Закона за горите, влезли в сила от април. В него променени са единствено текстовете, засягащи развитието на туризма в планините.

От "Витоша ски" допълват, че тези изменения оказват негативно влияние на развитието на Витоша като туристическа и ски дестинация. От промените всъщност най-потърпевши се оказват от компанията, както и всички, които искат да развиват ски в малките населени места. Другите големи зимни центрове в страната са в национални паркове и тяхното развитие се подчинява на записаното в Закона за защитените територии, а не на Закона за горите.

От "Витоша ски" обясниха и къде точно се поражда конфликтът. В действащия Закон за горите не се дава възможност за подготовка на пистите, сред които и косене, дрениране, премахване на храсти и прочистване на трасетата на лифтовите съоръжения, без тези дейности да бъдат включени в Областните устройствени планове за развитие на горските територии.

Такива планове обаче все още не са изготвени. Срокът за изработването им и влизането им сила е от 3 до 5 години. По тази причина са необходими промени в други текстове на Закона за горите и така ще стане възможно използването и развитието на ски зоните в горските територии, смятат от компанията.

iNews припомня, че в началото на декември от "Витоша ски" обявиха, че тази година няма да има ски на Витоша, заради промените в законодателството. Те не позволяват почистването на просеките, а и само "Витошко лале" има статут на писта.

Водещи

Най-четени