"Витоша ски" се оплаква на ЕК от промените в Закона за горите 27.07 | 22:07

Промененият Закон за горите ограничил "законното им право" на строеж

От Андриян Георгиев

"Витоша ски" се закани, че щяла да сезира Европейската комисия за промените в Закона за горите, които затрудняват строителството в горски територии. От фирмата твърдят, че са законен собственик на лифтовете с безсрочно право на строеж. Промененият Закон за горите ограничил това тяхно "законно право" и по тази прачина "Витоша ски" щяла да се обърне към Брюксел. 

Промените в Закона за горите позволяват старите лифтове на Витоша и в други природни паркове в страната вече да могат да се подменят с нови в сега съществуващите им граници. До промените се стигна след поредица граждански протести и консултации с природозащитници и представители на "Витоша ски".

"Дали ще има ски сезон на Витоша през следващата зима, съгласно новия Закон за горите, зависи от волята и обединените усилия  на държавата и Столична община. От нас зависи единствено обезпечаването на работата на лифтовете, за което поемаме обществен ангажимент", се казва в съобщението на концесионера.

"Витоша ски" даде съгласието си по компромисния вариант на закона, след като първоначалните промени в закона бяха спрени с президентско вето.

Новите разпоредби, предложени от природозащитните организации, предвиждат на лифтовете, строени до 1987 г., много от които сега са с неизяснен статут, да се учредява право на строеж за 20 години. Така на тяхно място ще могат да се поставят нови, вероятно върху различни стъпки и станции от сегашните, но в същите просеки.

Това правило замени най-спорния текст в предишния вариант на закона, известен като поправката "Витоша ски", която предвиждаше всички лифтове да получават право на строеж и терените за тях да не се изключват от горския фонд.

Водещи

Най-четени