„Да запазим Корал“ със собствено разследване на случаите с мъртви делфини по Черноморието 08.08 | 08:49

Общо 26 мъртви делфини са открити на различни места по черноморския бряг от началото на годината

От Валентина Илиева

Гражданското сдружение "Да Запазим Корал" прави свое разследване по случаите с изплуването на трупове на делфини по родното Черноморие. Това заяви за iNews председателят на сдружението Атанас Русев.

"Мен много ме заинтригува темата с малките делфинчета, които изплуват мъртви и в момента ние правим наше си разследване от сдружението "Да запазим Корал" и излизат много интересни данни. Скоро ще го публикуваме, но дотогава предпочитам да не издавам факти около него. До седмици ще излезе информация. Това, което ще напишем определено ще ви заинтригува", коментира господин Русев.

По негови думи от скоро време органите на реда работят по-ефективно при подаване на сигнал за намерени мъртви делфини.

"Аз лично няколко пъти давах сведения в полицията, относно темата, което значи, че се работи по случая. При нас на брега (Корал) постоянно виждаме както живи, за жалост и мъртви делфини. Малките, които изплуват най-вероятно са починали от естествена смърт, защото са много малки!", потвърди пред нас председателят на "Да Запазим Корал".

1548612

Темата коментира и Явор Гечев от "Четири лапи":

"До скоро практиката беше подобни случаи да се пренебрегват, за щастие нещата вече не са точно така. За 3 от случаите има съмнения, че са убити умишлено и от "Четири лапи" ще следим как ще върви разследването около тях. Защото ако това се докаже, санкциите трябва да са големи. Мисля, че не е тайна, че някои рибари убиват делфини, защото ги смятат за конкуренция за рибата", заяви Явор Гечев пред iNews.

Трите вида черноморски делфини – обикновен, муткур и афала, са защитени видове и Законът за биологичното разнообразие забранява тяхното "обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри".

При човешка намеса, довела до смъртта на морски бозайник от защитения вид, се сезира прокуратурата.

По родното Черноморие всяка година изплуват трупове на делфини. Броят на намерените и идентифицирани трупове на делфини по Южното Черноморие към края на миналия летен сезон е бил 15. Това е по-малко спрямо тази година и предходните - за 2013 г. са били открити 37 мъртви делфина, за 2012 г. – 74 мъртви делфина.

Делфините умират в резултат на различни заболявания, но най-честата им смърт в Черно и Средиземно море е в резултат на неволно заплитане в рибарските мрежи, признава експертът по биологично разнообразие към РИОСВ - Бургас Мария Андреева пред БНР.

1548613

"Наказанията за лице, "което противозаконно унищожи, повреди, държи, придобие или отчужди екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни животни или екземпляр от вид по Приложение № 3 към ЗБР, означен със знак (*)", са лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5000 до 20 000 лв.", сочи Наказателният кодекс. 

При произшествие с делфин РИОСВ имат задължение да констатират вида и състоянието на намерените екземпляри и информират МОСВ. Министерството води статистика – своеобразен мониторинг на защитените морски бозайници. Целта е поддържането на Националната мрежа за изхвърлени на брега и/или уловени в рибарски мрежи делфини.

Тя функционира от 2006 г., поддържана от Института по рибни ресурси във Варна, със съвместните усилия на Регионалните инспекции по околна среда и води в Бургас и във Варна и Федерацията на природозащитните сдружения "Зелени Балкани". Мрежата е основният механизъм за събиране на информация за изхвърлените на брега, уловени в рибарски мрежи или бедстващи живи китоподобни бозайници. Често смъртността при бозайниците в Черно и Средиземно море е в резултат от неволно заплитане в рибарските мрежи.

Не се колебайте, ако забележите бедстващ или мъртъв делфин, да звъните на "зелените" телефони в РИОСВ – Бургас: 056/813212056/813212  и РИОСВ – Варна: 052/634 582052/634 582 , 052/634 579052/634 579 , призовават от екоминистерството.

 

 

 



 

 

Водещи

Най-четени