1 тон боклук събраха доброволци от Рила 07.09 | 13:22

Успешно завърши четиринайсетото почистване на защитени територии в Рила

От Петя Михайлова

Успешно завърши четиринайсетото почистване на защитени територии в Рила, съобщиха за БТА организаторите на екоакцията от сдружението "За Земята".

В продължение на една седмица доброволци от цяла България са събрали и свалили от планината 4,5 тона желязо и около един тон стъклена вата, балатум, стъкло, опаковки и най-разнообразни домакински принадлежности. Те са събрани предимно от околностите на "Жълтоезерна поляна", разположена близо до хижа "Чакър Войвода" в Националния парк "Рила".

Отпадъците в планината не се свеждат единствено до захвърлени опаковки от вафли или стъклени бутилки, коментира Десислава Стоянова от екосдружение "За Земята". Отпадък са и разрушаващи се постройки, които са грозна гледка, а има и токсични материали, вложени в строителството им. Затова освен стандартните оборки по често посещавани туристически маршрути, каквито са пътеките от "Чакър Войвода" към хижа "Марица" и връх Мусала, участниците в тазгодишната акция са демонтирали, разглобили, съборили и извозили извън парка материалите от няколко рушащи се постройки.

Организаторите на екоакцията отбелязват също, че финансирането на тазгодишното почистване е станало по нов начин - 37 души са направили лично дарение в знак на солидарност и подкрепа към идеята за опазване на защитените територии.

Водещи

Най-четени