Да изчистим "Пътека на здравето" в Банкя 12.09 | 14:22

По цялата дължина на екоалеята ще бъдат поставени информационни табели, пейки за отдих, кошчета и спортни съоръжения

От Петя Михайлова

"Моят зелен град” 2011 г. - инициативата, която ще почисти и облагороди екоалеята в района на Банкя.

Повече от 200 служители работещи в производствените центрове на Coca-Cola ХБК България в Костинброд и Банкя, заедно със своите семейства ще се включат в доброволна акция за почистване на "Пътека за здравето” тази събота.

В рамките на инициативата "Моят зелен град” 2011 след почистването, по цялата дължина на екоалеята ще бъдат поставени информационни табели, пейки за отдих, кошчета и спортни съоръжения, съобщават организаторите от Coca-Cola, Българското дружество за защита на птиците и "Екопак" България.

Официалният старт ще бъде даден на 17 септември (събота), от 11 ч., в парка "Кестените”.

В деня на почистването, специално за децата ще бъдат организирани уроци на открито, в които те ще научат интересни подробности за биоразнообразието в района, както и какви са ползите за природата от разделното събиране и рециклиране на отпадъците.

Инициативата "Моят зелен град” започва през 2008 г. и нейната основна цел е опазването на природата в големия град. През 2009 г. чрез почистването на близо 2 км от Перловската река и каналите между езерата в Южния парк в София бяха спестени 7 000 кг. въглероден диоксид.

През 2010 г. над 500 доброволци се включиха в инициативата и почистиха 6-километров участък от Перловската река и езерото до Голямата сцена в Южния парк, като по този начин спестиха над 9 000 килограма въглероден диоксид на столичани.

Град Банкя е разположен в подножието на Люлин планина и е известен с лековитите си минерални извори, което го превръща в утвърден курортен и балнеолечебен център.

Още от самото зараждане на курорта в началото на миналия век шесткилометровата "Пътека на здравето” се налага като един от предпочитаните маршрути за разходка и отдих.

Заради лечебната сила на въздуха в района, лекарите често препоръчват нейния маршрут за разходки на хора със сърдечни заболявания.

Водещи

Най-четени