100 тона нефт се изляха край бреговете на Нова Зеландия 10.10 | 14:12

Либерийски танкер се удари в риф край бреговете на Нова Зеландия

От Петя Михайлова

Либерийски танкер се удари в риф край бреговете на Нова Зеландия, в резултат на което беше повредена цистерна със суровината с вместимост 1 700 тона, съобщи gazeta.ru. Инцидентът е станал още в сряда (5 октомври) и до този момент от пробойните на танкера във водите са изтекли около 100 тона нефт. 

Според премиера на Нова Зеландия Джон Кей ситуацията с разлива на нефт повдига "много сериозни въпроси" и допълни, че властите водят две разследвания за причините за катастрофата. "На танкера са знаели за рифа и въпреки това са се ударили в него без видими причини – през нощта и в спокойно море", заяви премиерът.

Еколози предупреждават за опасност от екологична катастрофа. На мястото на разлива вече са открити мъртви морски обитатели, както и птици.

Останалият нефт, превозван в резервоарите на кораба, ще бъде изпомпан възможно най-скоро, за да се избегне по-нататъшно замърсяване на околната среда, допълват още властите. Сформирани са няколко групи спасители, които ще чистят брега от нефтени петна.

Водещи

Най-четени