Apple на дъното на класация на екологичните компании 22.04 | 10:09

Yahoo, Google и Amazon пък използват предимно „чиста“ енергия

От Елена Кирилова

Нов доклад на Greenpeace класира компанията като "най-малко зелена" технологична компания в света, съобщава сайтът techland.time.com.

Компанията е обвинена в замърсяване на околната среда, заради използването на големи количества "мръсна" енергия в центрове си за данни, тъй като използва въглища, които сериозно замърсяват въздуха.

Докладът, който носи името "How Dirty is Your Data?”, подчертава, че инвестициите на компанията в ново съоръжение в Северна Каролина ще увеличи три пъти консумацията й на електроенергия, което означава, че тя ще консумира ток колкото близо 80 000 домакинства в САЩ.

В Северна Каролина се намират центровете за данни на Apple, Google и Facebook. Това струпване на компании се дължи на големите данъчни облекчения в района и по-ниските цени. Въпросът е, че само 4% от енергията, използвана там, идва от възобновяеми източници, а 61% от въглища.

"Потребителите искат да знаят, че когато качат видео в интернет или променят статуса си във Facebook не допринасят за глобалното затопляне или за бъдещи Фукушими", отбелязва Гари Куук, IT анализатор в Greenpeace и водещ автор на доклада.

Зависимостта на Apple от центровете за данни, обслужвани благодарение на енергията от въглища, е 54.5%, следвано от Facebook с 53,2%, IBM с 51,6%, HP с 49,4% и Twitter с 42,5%.

Докладът посочва, че Yahoo, Google и Amazon са най-екологичните компании в света, защото използват "чиста" енергия.

Изследването на Greenpeace се позовава на обществено достъпни данни, но съществуват опасения, че дейността на технологичните компании не е достатъчно прозрачна, тъй като в САЩ те не са задължени да разкриват размера на използвата от тях енергия.

Според организацията интернет се нуждае от все повече енергия и в бъдеще нейният размер ще нарасне до електроенергията използвана от Франция, Германия, Канада и Бразилия взети заедно.

Най-четени