Greenpeace "натиска" Facebook да мине към зелена енергия 14.04 | 15:11

Повишеното количество информацията, хоствана в Интернет, увеличава енергийните разходи за съхранението ѝ на сървъри

От Георги Георгиев

Група екоактивисти от Greenpeace обсадиха централата на Facebook с искането социалната мрежа да се откаже конвенционалната енергия от въглища за своите информационни центрове и други дейности и да "хареса" зелената енергия.

Членовете на международната природозащитна организация представиха масовата подкрепа на искането си чрез гигантски монитор, който разположиха пред главния офис на Facebook. По време на демонстрациите на екрана течаха непрестанно призиви от потребители към ръководството на социалния феномен за включване в "енергийната революция", съобщават от Greenpeace.

Миналата седмица Facebook представи нови по-зелени и по-евтини центрове за по-ефикасни от енергийна гледна точка онлайн услуги. Новият център на социалната мрежа за съхранение на данни в САЩ е 38% по-ефективен енергийно и изграждането му струва 24% по-малко от средния за бранша разход.

Но от Greenpeace искат социалната мрежа да спре да използва конвенционална енергия за захранване на своите все по-големи информационни центрове.

"Ако не спрем да горим въглища, няма как да спрем глобалното затопляне. Модата на облачния компютинг поглъща много енергия", заявяват активистите.

Тенденцията да се предлага музика, видео, имейли и социални мрежи като услуга, която се хоства в Интернет облак, кара Facebook, Apple, Google, Amazon и други технологични фирми да инвестират във все по-големи информационни центрове.

Най-четени