CO2 емисиите могат да предотвратят следваща ледникова епоха 11.01 | 13:48

Човечеството неволно е предотвратило новo глобално застудяване, смятат учени

От Георги Георгиев

Увеличеният въглероден диоксид в атмосферата ще ни предпази от следваща ледникова епоха. Това твърди международен екип от климатолози, които прогнозират, че има вероятност глобалният студ да ни сполети през идното хилядолетие, пише RedOrbit.com.

Експертите проучили вариациите на земната орбита през историята на планетата, както и моделите на глобалния климат през хилядолетията. В резултат на получените резултати те твърдят, че следващото голямо замразяване би трябвало да започне в рамките на следващите 1500 години, съобщи британският в. Telegraph.

Въпреки това нова ледена епоха нямало да има поради влиянието на емисиите на въглероден диоксид в атмосферата, отделяни от човешката дейност, смятат учените.

Периодът между края на една ледена епоха и започването на следващата е средно около 11 хил. години. Феноменът се предизвиква най-вече от естествени промени в земната орбита. Периодите на затопляне могат да варират в зависимост от редица фактори, но с приключването на последната ледникова епоха преди 11 600 години времето за появата на следващата изглежда вече просрочено, смятат специалистите

Екипът, който включва учени от Кеймбридж, лондонския "Юнивърсити Колидж", Университета във Флорида и Университета Берген в Норвегия, изчислил, че нивата на концентрация на въглероден диоксид в атмосферата трябва да паднат под 240 части на милион (ppm), за да започне голямо заледяване. По последни изчисления към момента нивата на CO2 са приблизително 390 ppm.

"През последните 8000 години, с развитието и процъфтяването на човешката цивилизация, въглеродният диоксид постепенно обръща своята първоначална тенденция към спад и започва да се покачва. Тенденцията се ускорила неимоверно от началото на индустриалната революция", обясни пред BBC News Люк Скинър от Университета в Кеймбридж.

"Въпреки че приносът на човешката активност от прединдустриалните времена остава тема на спорове, нашето изследване показва, че естественото намаляване на слънчево греене няма да намали влиянието на предизвиканото от човека глобално затопляне", категоричен е Скинър.

Водещи

Най-четени