Slow Food се впечатли от арменските кайсии 01.08 | 11:17

Плодовете, отглеждани в долината на Арарат, влязоха в "Кивота на вкусовете"

От iNews.bg

Кайсиите от Армения влязоха в списъците на екологичното движение Slow Food, т.нар. "Кивот на вкусовете", съобщиха от организацията. Инициативата тръгна още през 1996 година и в момента кивотът съхранява историите на хиляда растения, животни и традиционни продукти от всички краища на света.

Изборът става след номинации от хора, повлияни от духа на Slow Food. Всяка година броят им расте – хората изпращат предложения за различни храни и продукти, които са част от икономическото, социалното и културното наследство.

Първите данни за наличието на кайсии в Армения датират от преди три хиляди години и има повече от дузина природни разновидности на този плод, разказват местните производители. Един от сортовете – Shalakh например, е голяма, мека и пълна със сок. Един плод тежи до 100 грама. Дръвчетата са често срещани в долината на Арарат край арменската столица Ереван.

На пазарите обаче този вид кайсии не са често срещани и опасенията на еколозите са, че те може и да изчезнат скоро.

Именно и опасността от забрава кара Slow Food да продължава със събирането на "Кивота на вкусовете". Целта на организацията е да напомни за традициите в дадените региони и да спаси биоразнообразието. Еколозите също така се опитват да спрат отглеждането единствено на културите, чиито плодове са подходящи за транспортиране и дълго стоене по рафтовете на магазините и които все повече завладяват пазара.

Водещи

Най-четени