Toshiba залага на умните енергийни системи 19.05 | 18:43

Японската компания купи швейцарския производител Landis+Gyr

От Елена Коцева

Японската компания Toshiba се договори за покупката на швейцарския производител на електронно измервателно оборудване за енергийни мрежи Landis+Gyr. Стойността на сделката е 2,3 миллиарда долара.

По данни на Bloomberg, окончателното сливане ще се състои след редица корпоративни процедури, които трябва да бъдат завършени към 30 септември 2011 година.

Както се казва в прессъобщението на Landis+Gyr, дори и след сливането компанията ще остане самостоятелна структура в състава на Toshiba и ще се специализира в работа над "умни" технологии. Перспективата е по-сериозно фирмата да излезе на глобалния пазара.

Към технологиите, с които се занимава Landis+Gyr са от типа умен дом или умна енергийна система, които контролират разхода на електроенергия и обезпечаване на ефективното й разпределяне.

Системите могат да използват и допълнителни източници на енергия, като слънчеви батерии или ветрогенератори и така да намаляват използването на конвенционални източници.

Покупката на Landis+Gyr е най-голямата сделка за Toshiba след като придоби компанията Westinghouse Electric преди пет години.

Като резултат от сделката японската компания ще получи достъп до клиентите на швейцарската компания в 30 страни по света, включително и в САЩ.

Очакванията на Toshiba са пазарът на умни технологии в близките 10 години да се увеличи поне 6 пъти и да достигне до 71 милиарда долара.

Компанията Landis+Gyr е основана през 1896 година, а към момента е доставчик на измервателно оборудване на такива компании като E.ON, British Gas и PG&E.

През януари 2011 година китайската държавна енергийна корпорация избра именно швейцарската компания за оценител на строителството на най-голямата умна система в света, която трябва да обедини най-малко 10 търговски и промишлени обекти в 6 провинции на Китай.

iNews припомня, че японската корпорация Toshiba отчете печалба за изминалата фискална година, но предупреди, че очаква несигурни времена предвид ефекта на природните бедствия от март месец тази година, 

Водещи

Най-четени