Toyota продаде един милион хибридни Prius-а в САЩ 07.04 | 10:16

В световен мащаб са продадени над 3 милиона автомобила от екологичния модел

От Георги Георгиев

Хибридният моделът Prius на Toyota, който навремето бе считан за научен експеримент, се превърна в основното екологично возило в САЩ, информира АП.

В сряда японският производител обяви, че е продал милионния автомобил зад Океана. От компанията отчитат, че основната причина за увеличените продажбите е високата цена на бензина в щатите която в момента гони 4 долара на галон (около 1,45лв./л).

Хибридният модел Prius се захранва от бензинов и електрически двигател и изминава средно по около 3,9 л/100 км. Това е най-икономичната кола в САЩ, ако не броим чистите електромобили, заявяват от щатската Агенция за опазване на околната среда.

Toyota започна с продажбата на Prius преди 11 години, когато цените на горивото бяха ниски. Първоначално това беше кола за хората с екологично мислене, но след като цената нарасна силно през изминалото десетилетие, нейната популярност също се увеличи.

За първото тримесечие на годината Toyota e продала приблизително 43 000 автомобили, което е с 52 процента повече повече от същото време миналата година според Autodata Corp. През 2010 г компанията е продала над 140 хиляди Prius-a само в САЩ.

Данните на Toyota сочат, че общите продажни на модела са надминали 2 милиона миналата година. От компанията се похвалиха, че миналия месец са минали границата от 3 милиона коли.

Водещи

Най-четени