WWF: ЕС да наблегне повече на енергийната ефективност и ВЕИ 28.11 | 15:25

За да изпълни Общността целите си за драстично намаляване на емисиите парникови газове

От Андриян Георгиев

Ако Европейският съюз гледа сериозно на ангажимента си за намаляване на емисиите парникови газове с 85-90% до 2050 г., той трябва да действа сега и приоритетите трябва да се енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) вместо рисковите и вредни изкопаеми горива и ядрена енергетика, се казва в нов доклад на международната природозащитна организация WWF.

Без по-сериозни действия ЕС ще достигне едва 40% намаляване на емисиите до 2050 г, твърдят природозащитниците.

Докладът на WWF "Намаляване на емисиите от енергопотреблението по правилния начин" е базиран на изследвания на "CE Delft", като оценява петте сценария за намаляване на емисиите на "Енергийната пътна карта 2050" на Европейската комисия. Пътната карта разчита на сравнително тесен диапазон от варианти с приблизително сходни нива на енергия от ВЕИ до 2030 г., като отделя сериозно внимание на изкопаемите горива до 2050 г.

Според WWF възобновяемата енергия представлява група от доказани решения. От друга страна, да се разчита скъпата ядрена енергетика или на недоказани варианти като улавянето и съхранението на въглероден диоксид ще бъде грешка по пътя към намаляване на въглеродните емисии до 2050 г. В следващите 40 години газът може да играе важна роля само в началото - неговата употреба трябва да се намали силно с течение на времето, ако искаме да постигнем климатичните цели.

ЕС може да пожъне големи успехи при по-амбициозни планове, като например до 95% намаляване на емисиите, което съчетава сериозно производство на енергия от ВЕИ и висока енергийна ефективност, показва докладът на WWF. 

В доклада се посочват четири основни урока за постигане на по-голяма енергийна ефективност, свързани с намаляване на емисиите, и по този начин намаляване на заплахата от климатичните промени:

1. Икономията на енергия е ключов фактор за намаляване на въглеродните емисии в енергийната система;

2. В момента имаме прозорец от възможности за повишаване на дела на възобновяемите енергийни източници;

3. Изграждането на нова електрическа инфраструктура може да се окаже дългосрочно добър ход, но това не е толкова сигурно за газовата инфраструктура

4. Ако целта ни е намаляване на емисиите с 95% от самото начало, това ще промени условията на играта.

Неприемливи рискове от изменението на климата могат да бъдат избегнати, ако развитите страни намалят емисиите си парникови газове с 40% до 2020 г. и с 95% до 2050 г. Постигането на това ще повиши вероятността нарастването на средната температура да остане под 2°C, смятат природозащитниците.

Водещи

Най-четени