Американците ни спасяват от дървениците с бобови листа 10.04 | 11:30

В България и Сърбия подът около леглото се покрива с бобови листа, които хващат като в капан дървениците по време на нощните им похождения

От Кремена Бедерева

Американски изследователи са разработили нов метод за борба с дървениците, който е вдъхновен от древна традиция на Балканите.

При него се използва свойствата на бобовите листа, предаде AFP. В България и Сърбия подът около леглото се покрива с бобови листа, които хващат като в капан дървениците по време на нощните им похождения. На сутринта листата се изгарят, за да се унищожат дървениците.

Как обаче тези кръвопийци са хванати в капан?

Ентомолози от университета на Кентъки наблюдавали в лабораторна среда движението на дървеници по повърхността на листата, като за целта ползвали видеокамери с висока резолюция и електронни микроскопи.

Наблюденията показали, че обратно на онова, което се е смятало досега, дървениците не са хванати в капан вследствие на залепващия ефект от епидермалните власинки на листата.

Оказало се, че власинките пробождат крачетата на кръвосмучещите насекоми и ги приковават на място, допълва БТА. За да получат ефикасна и трайна синтетична бариера срещу дървениците, изследователите разработили изкуствени повърхности, които имитират механизма, свързан с власинките по листата на зрелия фасул Phaseolus vulgaris L.

Макар да напомня много "оригинала" в природата, имитацията не е толкова ефикасна, защото паразитите не остават в капана. Следователно методът трябва да бъде подобрен. Трудно е да се имитира природата, но ползите ще са огромни, заяви Майкъл Потър от екипа.

Водещи

Най-четени