Аномални жеги и студове убиват все повече хора 21.10 | 10:04

Смъртността от климатични промени в началото на ХХI век е нараснала двойно

От Антония Михайлова

Смъртността, свързана с високи температури, е нараснала почти двойно и всякакви нови отклонения от нормите може да отнесат живота на още повече хора.

Такъв е изводът на шведски учени, чието изследване е публикувано в сп. Nature Climate Change.

"Връзката между температурите и смъртността е известна и като се отчита, че тя не се променя с течение на времето, броят на смъртните случаи от много горещо или студено време може да бъде изчислен", цитира РИА Новости авторите на изследването Даниел Оудин Астрьом и колегите му от университета в Умео.

Учените определили колко е нараснала смъртността от аномални температурни условия в последните три десетилетия в сравнение с началото на ХХ век.

Според изчисленията от 1980 г. от аномални температури са загинали два пъти повече хора, отколкото от началото на ХХ век. Изследователите са събрали данни за температурата в Стокхолм в периода1900–2009 г., като промеждутъкът между 1900–1929 г. станал контролен. Учените сравнявали процента на смъртност в този период с аналогични показатели от 1980 до 2009 година.

Изследователите определили случаите, когато температурата е била необичайно висока или ниска, а след това изчислили колко души са загинали от аномални температури през тези години.

Оказва се, че от началото на миналия век от аномални студове са загинали 220 души, толкова живота е отнесла и аномалната жега. От началото на 80-те години до 2009 година тези показатели значително са се увеличили – студовете са убили 251 души, жегата – 381.

"Смъртността от жеги през 1980–2009 г. се е удвоила в сравнение с периода без климатични промени", обяснява Астрьом.

В края на юли тази година в Западна Европа бяха регистрирани аномално високи температури. Във Франция температурата на въздуха е превишила средните показатели с десет градуса. Това напомни на европейци лятото на 2003 година, когато от жеги загинаха 15 000 души.

От горещо време страдаха и жителите на Лондон, където термометрите се вдигнаха до +33,2°С. Подобна ситуация бе отбелязана и в Швейцария – в Женева и Цюрих бяха регистрирани до +35°С.

По-рано беше съставен списък на териториите, които най-много ще пострадат от измененията на климата. Според изследване на австралийски учени най-силно ще го усетят жителите на Югоизточна Азия, Западна и Централна Европа, източната част на Южна Америка и Южна Австралия.

Водещи

Най-четени