БСП: ГЕРБ прие нови лобистки текстове в Закона за горите 12.07 | 15:51

Отпадна спорният текст за строителство без промяна на предназначението

От Андриян Георгиев

Народното събрание прие на първо четене новите промени в Закона за горите. 

От текстовете отпадна спорният член за строителство без промяна в предназначението. Срещу него имаше серия протести на хиляди граждани в столицата, след които се стигна до президентско вето.

Законът, който беше върнат с президентско вето, беше отхвърлен от депутатите. 

От БСП не гласуваха срещу върнатия с вето закон, като обясниха, че няма да гласуват по един и същи закон 4 пъти. Според социалистите с новите промени са прокарани лобистки текстове.

"Новият Закон за горите беше приет днес на първо четене и по него управляващи и еколози постигнаха съгласие. Покрай текста със ски пистите останаха незабелязани други лобистки текстове и такива, които създават корупционни практики", заяви депутатът от БСП Корнелия Нинова, цитирана от агенция "Фокус". 

Според Нинова тези текстове, касаещи продажбата на дървесина през Стоковата борса, остават непроменени. Нинова припомни, че представители на дървопреработвателната промишленост преди време поставиха пред земеделския министър въпроса за продажбата на дървесина през Стоковата борса и по-точно невъзможността на голяма част от бранша да участва в търговете. Този способ за продажба на дървесина остава в сила, а това създава предпоставки за корупция, смята Нинова. 

Парламентарните групи на БСП, ДПС, "Атака” и "Синята коалиция" и 1 независим народен представител гласуваха "против”, "за” гласуваха от ГЕРБ и един депутат от ДПС.

Преди оспорвания законопроект да бъде внесен отново за първо четене, в края на юни, на обществена дискусия "Витоша ски" продължи да настоява за запазването на най-спорната поправка – правото на строеж, без изключване на парцелите от горския фонд, да се дава по принцип за ски строителството, в това число новото. Фирмата поиска тази промяна с ултиматум - докато не я види обнародвана, няма да пусне лифтовете на Витоша.

С приетите промени част от съществуващите лифтове в страната ще получат 20-годишно право на строеж, без земята под фундаментите им да се изключват от горския фонд. Става дума за онези лифтове и влекове, които са строени преди 1987 г.

С поправката може да се реши проблемът с подмяна на амортизираните съоръжения. Законът дава възможност на държавните горски стопанства за добив на дървесина в размер до 25% от годишното ползване за съответното териториално поделение.

Водещи

Най-четени