Над 2000 граждани протестираха в защита на горите и хижите 05.07 | 21:52

Природозащитниците настояват да бъде преразгледан договорът на "Витоша ски” АД

От Андриян Георгиев

Над 2000 души, предимно млади хора, излязоха за пореден път по централните софийски улици на протестно шествие срещу Закона за горите. Този път протестът беше и срещу промените в Закона за физическото възпитание и спорта, свързани с хижите. Повод за протест беше и пожарът в резервата "Бистришко бранище" във Витоша. 

Насловът на днешните протести беше "Туристи навред за горите". 

Протестиращите носеха плакати с надписи "Благодарим за ски сезона”, "Днес планината, утре ти, те не подбират”, "Проблемът е капитален”, "Този плакат не може да спаси горите, но вие можете”. Гражданите скандираха: "Оставка", "Искаме природа, не искаме бетон”. Те зададоха въпроса кой е отговорен за подпалването на Витоша.

Мощни скандирания и освирквания имаше от демонстрантите, когато стигнаха до сградата на Министерството на физическото възпитание и спорта на бул. "Васил Левски". 

Момичета черпиха полицаите с бонбони. Към протеста се включиха и хора с кучета и го предвождаха за известно време. 

Организаторите на протеста против промените в Закона за горите отправиха своите въпроси и искания пред сградата на Народното събрание по мегафони. 

"Парламентарната комисия гласува промените в закона без поправката за "Витоша ски”. Извоювахме една победа, но не трябва да допуснем законът да мине в пленарна зала. Трябва да бъдем тук целия юли, за да не се възползват управляващите от нашето отсъствие", призова един от организаторите. Той попита управляващите, кой е запалил Витоша.

Природозащитниците негодуваха срещу слабата организация и решенията, които управляващите са взимали в процеса на гасене на пожара на Витоша. Те са удължили значително времето, в което пожарът е можело да бъде загасен.

"Витоша трябва да стане достъпна за хората и отговорността е на Министерството на физическото възпитание и спорта и Столичната община", каза Тома Белев от "Зелени Балкани", цитиран от агенция "Фокус". 

Според Белев ако искаме през следващия сезон да караме ски и да сме сред природата, ситуацията трябва да се промени.

Природозащитниците настояват да бъде преразгледан договорът на "Витоша ски” АД, обясни един от организаторите. Поводът е обявеното тази седмица от компанията намерение да не възобнови ски-сезона за втора поредна година, ако Законът за горите остане в сегашния си вид. Според протестиращите това е рекет от страна на компанията и тя не изпълнява договора си към общината и той трябва да бъде прекратен.

Шествието тръгна от Орлов мост (езерото "Ариана”), продължи по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" (Канала) отдясно, стадион "Васил Левски”, моста на "Граф Игнатиев" и Канала, Попа, бул. "Васил Левски", Министерство на физическото възпитание и спорта, Ректората и завърши пред Народното събрание.

Водещи

Най-четени