Биогоривата май не са панацея 23.03 | 12:49

Африканско биогориво, предназначено за европейския пазар, отделя до шест пъти по-високи въглеродни емисии от петролните

От Георги Георгиев

Според ново проучване вид биогорива, произвеждани от растящото в Кения растение ятропа, могат отделят до шест пъти по-високи въглеродни емисии в сравнение с традиционните фосилни горива, информира thegreencarwebsite.co.uk.

Докладът, издаден от британските организации с нестопанска цел RSPB, ActionAid и Nature Kenya, е фокусиран върху девствените горски масиви в кенийската областта Дакача. За тях съществуват планове да бъдат изсечени, за да се освободи място за плантации с ятропа.

Ятропата е второ поколение нехранително растение, използвано за биогориво. За него се твърди, че притежава потенциала да разреши проблемите, свързани с хранителните растения от първото поколение като соята - оползотворяване на ценни обработваеми площи, ръст в цените на храните и унищожаване на дивата природа.

Новото проучването обаче показало, че въглеродните емисии, отделяни при производствения процес на биогориво от ятропа са между 2,5 и 6 пъти по-високи от тези на фосилните горива. Освен това новият проект за изсичането на едни от последните крайбрежни гори на Кения ще остави без дом и препитание местните племена, и ще изложи на сериозна опасност дивия живот.

Голяма част от кенийското биогориво е предназначено за Европа, която трябва да изпълни новата екологична директива за възобновяемите горива (RED). Според нея до 2020 г., 10 % от горивата, използвани в транспорта, трябва да бъдат възобновяеми.

Повечето от страните-членки на ЕС планират да направят изпълнят изискванията изцяло чрез производство и внос биогорива. Това ще доведе до удвоеното им търсене след десет години, предвиждат експертите.

Водещи

Най-четени