Биоенергията е материя, с която трябва да се работи внимателно 29.09 | 19:43

Сериозна е опасността от обезлесяване

От Ивайло Ачев

Необходими са силни социални и природозащитни мерки за предпазване на хората и планетата от неустойчивите планове за биоенергията, обяви международната природозащитна организация WWF във втора глава на доклада си "Живи гори”, която беше представена днес (29.09.11).

Биоенергията идва от материали като дърво, захарна тръстика, царевица и водорасли. Тя често е смятана за устойчива алтернатива на изкопаемите горива, а правителствата, обявили амбициозни ангажименти за намаляване на емисиите на парникови газове, разчитат предимно на биоенергия, за да постигнат целите си. Без солидни гаранции нарастващото търсене на биоенергия може да доведе до налагане на вредни практики в стопанисването на естествените гори, както и увеличаване на насажденията от бързорастящи култури върху обработваема земя за производство на храни или пасища, се казва в доклада "Живи гори”.

Докладът на WWF използва модел, създаден в сътрудничество с Международния институт за приложен системен анализ, за да провери последиците върху обработваемата земя за постигането на две ключови цели на организацията: спиране на обезлесяването до 2020 г. и възможността човечеството да посреща 100% от енергийните си нужди с възобновяеми източници до 2050 година.

WWF препоръчва намаляване на общото потребление на енергия, включително чрез инвестиране в енергийно-ефективни сгради и транспортни системи и чрез използване на възобновяемо генерирано електричество като основен източник на енергия.

Тъй като биоенергийните култури могат да се конкурират за една и съща земя с хранителните култури, ще бъде от решаващо значение да се подобри ефективността на селското стопанство и да се произвежда същото или по-голямо количество селскостопански продукти с по-малко земя и вода. В противен случай цените на хранителните продукти може да нараснат, което ще направи бедните общности по-уязвими.

Най-четени