Британски автобус на кравешки тор счупи рекорда по скорост 25.05 | 17:37

От Антония Михайлова

Bus Hound – първият британски автобус, който получава енергия чрез преработка на кравешки тор – счупи рекорда за скорост на леките автобуси. На тестовия полигон в графство Бедфордшир той е развил 123,5 километра в час, се казва в публикация на Gizmodo.

 
Bus Hound (името се отнася иронично към супербързия пътнически автомобил Bloodhound SSC) работи на биометан. Газът е произведен чрез анаеробно разлагане на тор от бактерии в биореактор.

След това газът се втечнява и почти не се различава от природен газ, и е разположен в седем резервоари на покрива на автобуса. Въпреки това биометанът е "зелен" източник на енергия не само защото с него може да се заобиколят бензинът и природният газ. Новата технология също изгаря метана, които иначе би се отделил от оборския тор в атмосферата като парников газ.

За да се преодолее заводското ограничение на скоростта от 90 км в час, Reading Buses (компанията превозвач) е свалила ограничителя и направила някои конструктивни промени в окачването. "На полигона автобусът представляваше впечатляващо зрелище. Той изрева като бомбардировач Avro Vulcan, тъй като неговата аеродинамика не е предвидена за скорост 120 км в час", отбелязва главният инженер на компанията Джон Бикертън (John Bickerton).

В друг британски град – Бристол, пък вече прави рейсове PooBus, работещ на биометан, получен от преработката на продукти от човешката дейност.

Водещи

Най-четени