Британски учени опитаха да изчислят колко струва природата 02.06 | 17:20

Не винаги си даваме сметка за ползите от околната среда, защото ги взимаме безплатно

От iNews.bg

Истинската стойност на природата за британската икономика вече може да бъде видяна. Това стана с помощта на независим доклад, оценяващ националните екосистеми, съобщават от Министерството на околната среда, земеделието и храните във Великобритания.

Стойността на природните дадености на страната могат да станат видими след оценка на това какви позитиви те носят за развитието на икономиката, здравеопазването и социалната система, се казва в доклада.

Експертите отчитат още, че природата може да донесе няколко милиарда паунда за британската икономика и препоръчват да има специална политика, насочена към околната среда.

За много хора опазването на околната среда означава допълнителни разходи и понякога фокусът е насочен основно към стойността на ресурсите, които потребяваме. Докладът обаче показва, че това съвсем не е така. А ползите, които има системата на здравеопазването от чистата околна среда, дори не могат да бъдат измерени с финансови параметри.

"Природата е необходима за нашето съществуване – тя ни доставя такива съществени неща като храна, вода и въздух. Освен това обаче тя е от полза и за културното ни развитие, както и за здравето ни. Понякога ние дори не осъзнаваме ползите, защото ги ползваме безплатно", се казва още в доклада.

Експертите допълват, че са необходими спешни мерки за по-добро управление на екосистемите и природните ресурси, които те ни носят.

Водещи

Най-четени