Буксуват преговорите в ООН за климата 17.06 | 13:55

Ключов се оказа въпросът за ответните мерки при щети, нанесени от промените в климата

От Петя Михайлова

Помощните органи на рамковата конвенция на ООН  за промените в климата (UNFCCC) завършват работата си в рамките на сесията на преговорите в Бон, като едно от заседанията е отложено за петък, съобщава РИА новости.

Втората за тази година сесия на преговорите между страните от UNFCCC се откри на 6 юни в Бон. Участниците в нея ще продължат подготовката за заключителната конференция в южноафриканския град Дърбан през ноември-декември тази година.

В рамките на конференцията в Бон се проведоха работни сесии на спомагателния орган на конвенцията по изпълнение (SBI) и този за научно-техническите  консултации (SBSTA). Официално работата им трябваше да приключи на заключителните пленарни заседания на 16 юни.

По време на заседанията на SBI страните повече от два часа обсъждаха въпроса за включването на т.нар. ответните мерки (response measures) в програмите, посветени на загубите и щетите от промените на климата в развиващите се страни.

За промяна на програмата и включване на въпроса за ответните мерки в пункта за щети и загуби се обявиха Саудитска Арабия и Катар. Против бяха Алианса на малките островни държави (AOSIS) , ЕС, Норвегия, Швейцария, Колумбия и редица други страни. Последните отбелязаха, че въпросите не се свързани и ответните мерки трябва да бъдат разгледани като отделна точка от дневния ред.

Пленарното заседание на SBI беше закрито от председателя на спомагателния орган след като страните се споразумяха около изходен вариант на текста на програмата без включване на ответните мерки.

На отложеното за днес заседание предстои делегатите да разгледадат останалите 3 точки от дневния ред.

Водещи

Най-четени