Световен ден за борба със сушата и настъпването на пустините 17.06 | 10:22

Община Благоевград ще прожектира образователен филм по темата в 8 училища

От Кремена Бедерева

Община Благоевград отбелязва днес Световния ден за борба със сушата и настъпването на пустините с прожекция на образователния филм "Болната планета" на сдружение "Европейски пространства", съобщиха от общинската управа.

Филмът ще бъде прожектиран в осем благоевградски училища и ще запознае децата с проблемите, пред които е изправена планетата Земя.

Изменението на климата е най-голямото предизвикателство пред човечеството в момента. То води до изменения във всички екосистеми и това трябва да ни подскаже, че решението все още е в наши ръце, е посланието на авторите на филма.

Човешката дейност влияе върху тези промени и е основен фактор за бързото развитие на ерозия, за повишаване на температурите, за пожари, наводнения, земетресения.

Благоевградските ученици ще научат повече за това как обикновените хора, с прости стъпки, могат да допринесат за намаляване на последиците от климатичните промени. Филмът е спечелил Специалната награда на Институт "Отворено общество" на медийния фестивал "Българската Европа" през 2007 г., показван е на фестивали в Брюксел и Копривщица.

По случай Световния ден на борбата срещу сушата и настъпването на пустините във фоайето на община Благоевград от днес са изложени и макети, представящи "болната" и "здравата" Земя. Те са изработени от възпитаници на ателиетата по изкуствата на Обединения детски комплекс в Благоевград и показват как ще изглежда нашата планета в бъдеще, ако неблагоприятните тенденции в измененията на климата се запазят.

Международната общност отбелязва всяка година на 17 юни Световния ден за борба със сушата и настъпването на пустините, за да напомни на хората, че планетата ни се превръща в пустиня. Денят се чества от 1995 г., с резолюция 49/115 на Общото събрание на ООН, приета на 30 януари 1995 година.

Водещи

Най-четени