България е много подходяща за развитие на ВЕИ 21.06 | 18:42

В страната слънцегреенето е средно с 10-30% по-интензивно в сравнение с Германия

От Елица Елефтерова

ВЕИ секторът се нуждае от създаване на устойчива среда, която да позволи в България да се развива ВЕИ като функция от една страна на ясните правила, които трябва да има в този сектор, а също и на прозрачността и предвидимостта, която законовата рамка трябва да създаде.

Това смята Никола Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциация, който обобщи проблеми, с които се сблъскват зелените производители на електроенергия по време на международен форум, организиран от Гьоте институт в столицата. На него бяха обсъдени проблемите, пред които се изправя ВЕИ секторът заради новия закон за ВЕИ и заради ценовата политика

Оказва се, че България е много подходяща за развитие на ВЕИ. В страната слънцегреенето е средно с 10 - 30% по-интензивно в сравнение с Германия. Освен това в България може да се развиват ветрогенераторни паркове, ВЕЦ технологиите са познати от десетилетия. Въпросът обаче е да има условия, за да се развива този бизнес.

Най-общо има държавна политика в подкрепа на този сектор. От една страна това е общата европейска политика и мярката 20-20-20. В същото време обаче имаме и един закон за ВЕИ, който от 2009 г. досега е в процес на промяна. От май месец има нов закон, който обаче не е влязъл напълно в сила и има потенциал да създаде по-големи неприятности на сектора.

Какво е пазарното развитие на сектора?

Има един голям червен сигнал, който показва, че има опасност за пазарното развитие, коментира Газдов. От години се говори за огромния инвестиционен натиск. Има хиляди запитвания за изграждането на ветрогенераторни паркове, фотоволтаични системи, малки ВЕЦ-ове, и се казва, че това е опасно, защото електроенергийната система ще рухне.

Когато обаче се погледне на ситуацията малко по-детайлно се всъщност се оказва, че огромна част от тези проекти са кухи. Според Газдов не повече от 5% от тези проекти са реални. Огромната част над 90% са проекти, които със сигурност никога не биха могли да се осъществят, защото не са професионално направени.

Страховете, че ще се раздуят сметките за ток на обикновените българи са основателни, ако тези проекти биха се случили, но това няма как да се случат по ред причини. В обществото се наложи след непрекъснатите коментари, разбиране за „зелена мафия“. Фактите, според него не сочат това. След 2009 година имаше инсталирани общо 7 М
W мощности от фотоволтаични системи, година по-късо бяха около 15 МW, което е изключително малко.

В Германия, например са инсталирани над 20 000 М
W мощности от фотоволтаици. Към днешна дата фотоволтаиците у нас са в порядъка на 30-40 MW. Но като цяло става дума за несравними неща. В обществото се създава усещането, че някакъв сектор се е развил неконтролируемо и в един момент българите ще трябва да плащат ужасно високи сметки за ток.

Как политическите решения пречат на бизнеса?

Законът за ВЕИ се забави прекалено много. Причината да има толкова малко инсталирани мощности, а такова бързо развитие на сектора е всъщност заради стария закон за ВЕИ, който даваше преимущества предимно на инвеститорите, имаше много привлекателна тарифа за фотоволтаиката, много дълъг период на откупуване – 25 години и т.н.

Въпреки това, не е имало много проекти. Причината за това е съществен финансов проблем – преференциалната тарифа не се фиксира след присъединяване на съответната система към мрежата, а напротив тарифата можеше да бъде намалявана ежегодно с до 5%.

В същото време е имало и много административни бариери. Това всъщност са били не законово разписани бариери, а по-скоро пречки в практиката. Така например документи, които по срок се издават за 30 дни, могат да бъдат издадени след 130 дни. Това от своя страна създава усещането за риск.

Най-голямата причина инвеститорите да не искат да инвестират във фотоволтаици или ВЕИ в България е политическата несигурност. Практически забавянията на издаване на документи бяха де факто мораториум, но никъде нямаше документ, който да показва, че има стопиране на сектора.

Отделно имаше и изказвания на водещи служби, които регулират енергийния сектор, включително и Красимир Първанов, във времето, когато оглавяваше НЕК, че в следващите 7-8 месеца няма да бъдат присъединявани нови мощности към НЕК, което е изключително объркващо за инвеститорите, защото означава, че на практика няма да се спазва закона.

Водещи

Най-четени