Привилегии за инвеститорите във ВЕИ, но и задължения 01.06 | 13:55

Новият Закон за ВЕИ няма приемственост със стария, предупреждават от бранша

От Ралица Стоянова

Новият Закон за възобновяемите източници влиза в сила на 3 юни, а до 10 – 11 юни ще бъдат определени новите цени на енергията от ВЕИ. Това съобщи на конференция "Зелената енергия – предизвикателства и бизнес възможности" Евгения Харитонова, член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

До края на месеца комисията ще определи възможностите за присъединяване на нови ВЕИ централи към електрическите мрежи.
Това ще донесе яснота по въпроса къде да се инвестира и ще се избегне ситуация като изграждане на мощности от 400 мегавата на места, където не са необходими повече от 20 мегавата, даде пример експертът.

Освен привилегиите за инвеститорите във ВЕИ като дългосрочни договори за изкупуване на енергията, приоритетно присъединяване към електроразпределителните мрежи, в новия закон производителите имат и задължения.

По този начин ще се избегнат неприятните ситуации както за инвеститорите, така и за електроразпределителната мрежа, смята Харитонова.

Предвидено е ДКЕВР ще контролира харченето на парите, дадени от инвеститорите на електроразпределителните дружества под формата на гаранции и аванси за лицензионна дейност.

Според адвокат Милена Янузова новият Закон за ВЕИ има нужда от спешна ревизия, защото няма приемственост със стария.
Не става ясно какво ще се случи с проектите, които вече имат издадени лицензи за производство на ВЕИ. В нормата не е заложено и това, как ще се определя цената за мощности над 200 мегавата.

Новият закон за ВЕИ от една страна отсява истинските от неистинските проекти, но от друга предизвиква несигурност у инвеститорите, които могат да оттеглят проектите си.
В закона ще има изменения, предупреди беше Янузова.

iNews припомня, че от Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА) предупредиха вече, че много инвеститори ще се оттеглят, тъй като в новия Закон за енергията от възобновяеми източници цената, по която ВЕИ проектът ще продава електричество, ще се определя едва когато строителството на проекта вече е завършено.

Водещи

Най-четени