България излиза от „Бургас – Александруполис“* 07.12 | 11:36

Предложението е внесено от Дянков по време на заседанието на правителството

От iNews.bg

Правителството реши страната да се оттегли от проекта за строеж на нефтопровода "Бургас – Александруполис". Предложението е внесено по време на заседанието на правителството от финансовия министър Симеон Дянков, съобщи БНР.

След заседанието той обясни, че трябва да платим 12 млн. лева - стари наши задължения и вноски по проекта. Предложението на България ще бъде за прекратяване на споразумението по взаимно съгласие с другите партньори по проекта - Русия и Гърция.

Ако това не бъде постигнато - страната ни ще се оттегли самостоятелно след 12 месеца, допълни още Дянков.

Това става само дни, след като проектът получи положителна оценка за въздействие върху околната среда от властите в България и Гърция.

Петролопроводът се изгражда от международната компания Trans-Balkan Pipeline. Самият проект има за цел да създаде нов път за доставка на руски петрол от Каспийския регион. В компанията руската държава държи 51% от капитала, на България и Гърция се падат по 24,5 на сто. 

Идеята е суровината да бъде доставяна с танкери от руските пристанища на Черно море до Бургас, а оттам – с помощта на тръбопровод до гръцкия град Александруполис. Пътят на петрола продължава също чрез танкери към други европейски градове.

На този етап този проект има разрешение от страна на Европейския съюз (ЕС). Слуховете обаче сочат, че изпълнението му ще бъде временно замразено.

У нас "Бургас – Александруполис" получи одобрението от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). В същото време обаче екологичните организации у нас протестират срещу проекта заради опасността от екологична катастрофа в Бургаския залив.

*Статията е актуализирана към 12:06 часа

Водещи

Най-четени