Българският гений стига чак до Антарктида 28.10 | 13:31

Български учени ще разнищват глобалните климатични промени

От Теодора Кокаланова

Българските учени тръгват на поредната си експедиция в отговор на въпроса как се изменя климатът в последните 100 години. Шестима души ще "покорят" самата Антарктида. 

"Антарктида е кухнята на климата на Земята", заяви след връчването на националния флаг на участниците от 23-атата българска антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт и ръководител на българските антарктически експедиции. 

По думите му на 7 ноември заминават първите 6 души. "Много е важна тази група, защото те тръгват с чилийския кораб "Ахилес", със снегорин, който тежи 7 тона и трябва да бъде свален от кораба на един сал. Този сал трябва да стигне до брега и тази машина да излезе на брега", обясни Пимпирев. 

Експертът отбеляза, че на базата няма никой и българите ще са първите, които ще я открият, предаде агенция "Фокус". "Имаме няколко амбициозни научни проекта, които пак са свързани с глобалните климатични промени", обясни проф. Пимпирев. Водачът на експедицията се похвали, че учените ни там допринасят за това световната наука да разбере кои са причините за тези климатични проблеми. 

'Конкретната цел на експедицията е да се види как се изменя климатът в последните 100 години, когато започва индустриалната революция и глобалното замърсяване на атмосферата от вредната емисия и газове. Метанът се е увеличил с 100% за последните 100 години", уточни проф. Пимпирев.

Според него повишаването на температурата само с половин градус на температурата води до разтапяне на ледниците, до повишаване на морското ниво и промяна на океанските течения, което води до катаклизми включително и в България. 

 

Водещи

Най-четени