Велико Търново търси алтернативни източници за уличното осветление 14.11 | 17:59

Един от големите проблеми на града е липсата на паркинги, обясни кметът Панов

От Деляна Петкова

Велико Търново търси алтернативни източници за захранване на уличното осветление. Това обясни кметът на града Даниел Панов на испански инвеститори, съобщиха от общината.

В момента например се изпълнява проект за осветлението на улица "Крайбрежна" с помощта на две малки водно-електрически централи (ВЕЦ). Изчисленията за централите на този етап са само на идейно ниво, допълни кметът. Не изготвен и анализ за въздействие върху околната среда, ако подобни съоръжения бъдат изградени. 

Като един от най-големите проблеми да града кметът Панов посочи липсата на достатъчно паркинги. По време на своята предизборна кампания той лансира идеята да бъде въведена европейската практика "Паркирай и пътувай".

Това означава да бъдат построени множество паркинги - етажни и подземни, където жителите и гостите на града да остават колите си и да продължат пътуването с градския транспорт.

Пред делегацията от испански бизнесмени от общината показаха още няколко екологични проекти, върху които се работи в момента, както и идеята за строеж на кабинков лифт до Арбанаси.

 

Водещи

Най-четени